Amerikansk etterretning: Pro-ukrainsk «gruppe» kan ha sabotert Nord Stream

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. mars 2023 | 18:03

I en påfallende skrevet artikkel i New York Times lekkes det at amerikansk etterretning skal sitte på opplysninger om at ikke nærmere spesifiserte aktører med tilknytning til Ukraina sto bak sprengningene av Nord Stream 1 og 2 i september i fjor.

Det påfallende ved artikkelen er ikke påstandene om at Ukraina sto bak – det har blitt antydet som en mulighet tidligere – men at det understrekes at man ikke har funnet tegn til at ukrainske myndigheter visste om det eller ga ordre om det.

New York Times har ikke sett etterretningsrapportene, men har kun snakket med anonyme tjenestemenn som har sett dem.

Amerikanske tjenestemenn sier gjennom lekkasjene at det er mye de fortsatt ikke vet om gjerningsmennene og deres tilknytninger.

Det gis ingen detaljer om gruppens medlemmer eller hvem som ledet eller betalte for operasjonen.

Tjenestemennene vil heller ikke si hva slags etterretningsinformasjon det er snakk om, hvor den kommer fra eller hvor sterke beviser den inneholder.

Som NTB oppsummerer: «De sier materialet ikke gir noen tydelig konklusjoner. Dermed er muligheten åpen for at det kan ha vært utført av uoffisielle aktører med koblinger til Ukrainas myndigheter og sikkerhetsstyrker.

Tjenestemenn som har sett etterretningsopplysningene sier de tror sabotørene mest sannsynlig var ukrainske eller russiske borgere. Amerikanske tjenestemenn sier ingen amerikanske eller britiske borgere var involvert.»

Det hevdes at dykkere plasserte sprengstoffet. Tidligere har det vært spekulert i om det kunne være gjort av ubemannede undervannsdroner.

Kommentar:

Hvis man har såpass gode opplysninger at man kan konkludere med at verken amerikanske eller britiske borgere var involvert, vet man sannsynligvis også nokså konkret hvem som gjorde det. I så fall vil man også vite noe om hvem som betalte og stod bak.

At New York Times, på bakgrunn av det deres anonyme kilder sier, velger å vektlegge at man ikke har indikasjoner som knytter Zelenskyj eller hans regjering til operasjonen – samtidig som det hevdes å være ukrainere som står bak – tyder på et bevisst forsøk på å unngå å peke ansvaret dit det mest sannsynlig hører hjemme.

Ukraina har vært mot Nord Stream helt fra begynnelsen fordi resten av gassrørene mellom Russland og Europa går gjennom Ukraina. Nord Stream svekker Ukrainas betydning. At ukrainere skulle ha gjort en slik sabotasje av et tysk-russisk gassprosjekt i Østersjøen uten godkjenning og involvering fra egne myndigheter, virker søkt.

Samtidig har vestlige land en interesse i å skjerme Zelenskyj fra ansvaret. For sabotasjen var et direkte anslag mot Tysklands forståelse av sin egen energisikkerhet. Som det også sier i artikkelen i New York Times, ville det kunne skape problemer for den vestlige støtten til Ukraina om det ble kjent at Zelenskyj eller hans folk sto bak.

Men forsøket på å knytte det til en ukrainsk «gruppe» separat fra regjeringen slik det gjøres i denne artikkelen virker ikke overbevisende.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

En vurdering av historien til Hersh: Var norske soldater og etterretningsfolk involvert? (+)

mest lest