Nå er Ap og Frp nesten like store

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. april 2023 | 19:05

Det skiller kun 2,1 prosentpoeng de to partiene, ifølge målingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse og Dagsavisen i april. Det er innenfor feilmargin.

Ap går litt frem siden mars og får 16,9 prosent. FrP går frem til 14,8.

– Dette er nok en negativ rekord for Ap. Partiet ligger stabilt dårlig an på målingene, konstaterer Johanns Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, overfor FriFagbevegelse.

Men det er ikke unikt. 1 2011 var avstanden mindre, og tilbake i 2003 var FrP landets største parti på målingene. Frp ble målt til 22,1 prosent i mars 2003. Ap var nest størst med en oppslutning på 19,8 prosent på den målingen utført for NRK.

Høyre går kraftig tilbake fra forrige rekordmåling, og er ned 4,7 prosentpoeng til 32,2. FrP er fram 2,6 og de to ville fortsatt hatt rent flertall om dette var et stortingsvalg.

Blant kvinner får Frp 12,6 prosent av stemmene, blant menn 16,7 prosent. Det er fremgang generelt, sier FrPs Hans Anderas Limi til Dagsavisen.

– Helse og omsorg er en viktig sak tror jeg, og spesielt eldreomsorg. Der har vi markert oss tydelig, spesielt etter avsløringene til Brennpunkt om tilstanden i eldreomsorgen flere steder, sier han.

Ap gjør det også dårlig blant de unge. Kun 13,5 prosent blant de mellom 18 og 34 år ville ha gitt stemmen sin til partiet hvis det var stortingsvalg i morgen.

På målingen er det ikke oppgitt hvordan oppslutningen fordeler seg i gruppen «Andre». De får tilsammen 4,8 prosent.

Lurås #12 med Owe Ingemann Waltherzøe: Sunn fornuft, INP, erfaring, enevelde, havvind, olje, klimaendringer, politisk boble, innvandring, meningsmålinger, Nav

mest lest