Oljefondsjefen og sentralbanksjefen må møte i retten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. april 2023 | 05:45

Leder i Oljefondet Nicolai Tangen og sentralbanksjef Ida Wolden Bache må begge vitne i søksmålet som kommer opp i Oslo Tingrett onsdag. 

Tidligere investorleder i oljefondet, 51 år gamle Elisabeth Bull Daae, saksøker sin tidligere arbeidsgiver for diskriminering.

Nå krever hun millioner for det hun mener er rettsstridig og nedverdigende oppførsel fra Oljefondet.

Det er første gang i historien at et søksmål om ugyldig oppsigelse i Oljefondet skal behandles i domstolen, ifølge Dagens Næringsliv.

Daae har jobbet i Oljefondet i 18 år under tre forskjellige sjefer. Hun ble sagt opp i 2022, etter å ha hatt flere lederjobber i organisasjonen.

Daae mener også at hun har fått mye mindre lønn enn sine mannlige kolleger. Ifølge sluttinnlegget tjente menn ansatt i samme avdeling i snitt 24 prosent mer enn henne i fastlønn, og i snitt 149 prosent mer enn henne i bonus mellom 2013 og 2017. Mellom 2017 og 2022 skal differansen ifølge Bull Daae og hennes advokater ha vært på 28 og 103 prosent, skriver E24.

Rettssaken får internasjonal oppmerksomhet.

«Bull Daae har vært utsatt for diskriminering i sin stilling. Hun har ikke fått lik lønn for likt arbeid, sammenlignet med sine mannlige kolleger, ifølge skrivet fra Bull Daaes advokat Sigrid Knudtzon,» siterer Reuters rettsdokumenter fra saken.

Reuters siterer også Oljefondets tilsvar:

«Relasjonen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver skal ha brutt sammen, til tross for arbeidsgivers forsøk på å forbedre forholdet, Ifølge arbeidsgiver Norges Banks advokat Jan Fougner. Han hevder videre at hans klient i mange år har forsøkt å «hjelpe Bull» og å løse konflikten. Det har vært umulig, skriver Fougner i rettsdokumentene».

Ifølge reuters som har snakket med en ikke navngitt talsmann for oljefondet, så dette en personalsak som har pågått i flere år.

Vi må bestemme selv hvordan vi skal bo

mest lest