Varsler rekordvarm sommer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. april 2023 | 15:31

Og årsaken skal ligge i fenomenet El Niño.

Det har vært en kald mars måned i Norge – og en snørik vinter på Østlandet. Men «global oppvarming» skal ikke være slutt. Denne sommeren – og de neste årene – kan bli rekordvarme, skal vi tro prognoser fra EUs klimaorganer og fra USA.

– Her kan det fort bli satt mange varmerekorder, sier klimaforsker ved NORCE Erik Kolstad til Aftenposten.

Og han er ikke alene.

– Vi forbereder oss på at andre halvdel av 2023 og hele 2024 blir ekstremt, sier klimatolog Karsten Brandt til den tyske avisen Bild.

Nå har det vært en periode med La Niña. ChatGPT beskriver La Niña som en klimatiske hendelse som oppstår når overflaten av Stillehavet i ekvatorområdet er kjøligere enn normalt. Dette skjer når det normale værfenomenet i Stillehavet, kalt den østlige passatvinden, styrker seg og fører til at varmt vann fra Stillehavet blir presset vestover. Dette resulterer i at kaldt vann fra dypet i Stillehavet stiger opp til overflaten, og dermed kjøler ned overflaten av vannet.

Og nå starter motstykket: El NiñoEl Niño skjer når den østlige passatvinden, svekkes eller til og med snur. Dette fører til at varmt vann fra Stillehavet strømmer østover og opp mot kysten av Sør-Amerika.

Under La Niña skal temperaturen rundt ekvator teoretisk på bli påvirket i kjøligere retning. Men til tross for dette har årene vært varme, hevder Kolstad.

– Det som er skremmende, er at temperaturen har økt til tross for at vi har vært inne i en periode med La Niña, sier han.

Og nylig varslet amerikanske NOAA at overflatetemperaturen tirsdag 5. april var 21,1 grader i gjennomsnitt.

De har målt temperaturene med satellitt og andre målemetoder i over 40 år. Aldri før har temperaturen vært så høy, skriver NRK.

Kartet fra den europeiske værtjenesten Copernicus viser rød og «faretruende» farge. Rødt skal indikere temperaturer over normalt – og jo rødere, desto varmere.

Skjermbilde EU/Copernicus

Klimatologen Brandt gir disse spådommene, skriver Aftenposten:

  • Rekordtørke og hetebølge i Sør-Afrika.
  • Skogbranner i Brasil og Venezuela.
  • Hete i Sørøst-Asia med temperaturer mellom 45 og 50 grader.
  • Hetebølge i den østlige delen av USA.

– Dette blir trolig et veldig varmt år for Europa, tørke er sannsynlig, og man kan forvente en veldig varm sommer, sier han til videre.

Men for Norge blir det ikke nødvendigvis så varmt. For Norge ligger så langt nord at El Niño ikke har allverdens betydning. Vindretningen påvirker mer.

– Får vi vind fra nord eller vest, altså inn fra havet, blir det ikke varmt. Skal vi opp i de høye temperaturene, må vindmassene komme fra varmere strøk, sier Kolstad.

Det som gir varmest vær i Norge, er høytrykk i Øst-Europa.

– Siden luften beveger seg med klokken rundt et høytrykk, vil vi da få ferdig oppvarmet luft fra sør inn over landet. Da kan vi få dager og perioder med over 30 grader.

Waltherzøe om klimaendringer og norske utslipp. – Har ingen verdens betydning

mest lest