Dømmes for grov korrupsjon og samvær med prostituerte – må tre år i fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. april 2024 | 11:48

Retten mener at tidligere skiskytterpresident Anders Besseberg (78) bør dømmes for å ha hatt omgang med prostituerte, arrangert jaktturer og gitt klokkegaver.

Det melder TV 2.

I midten av februar ba Økokrim om en fengselsstraff på tre år og sju måneder, i tillegg til en bot på en million kroner og inndragning av 1,45 millioner kroner. Forsvarerne til Anders Besseberg stod fast ved sin argumentasjon og krevde full frifinnelse.

Etter åtte uker med betenkningstid skulle dommer Vidar Toftøy-Lohne fredag kunngjøre dommen i Buskerud tingrett.

Ifølge TV 2 mener retten at den tidligere skiskytterpresidenten bør dømmes for samvær med en prostituert i forbindelse med et showrenn i Moskva 2013, og for seksuell omgang med en navngitt kvinne. I sitt første avhør med politiet uttalte Besseberg at han «trodde det endte med samleie», noe han senere trakk tilbake i retten.

Retten tror ikke på den nye versjon av hva som skjedde.

– Det er rett og slett en bortforklaring det ikke festes lit til, slik retten vurderer det, sa dommer Tofttøy-Lohne.

– Både subjektive og objektive vilkår for straff er oppfylt, og han dømmes for dette, leste dommer Toftøy-Lohne fra dommen.

Retten mener også at Besseberg bør dømmes for å ha mottatt to klokker til en verdi av henholdsvis 195.000 kroner og 40.000 kroner, men at han skal frifinnes for en Hublot-klokke han byttet til seg i en badstue tidlig på 2010-tallet.

– Det var manglende åpenhet om klokken. Han holdt det direkte skjult, sa dommer Toftøy-Lohne om Tikhonov-klokken verdt 40.000.

Besseberg dømmes også for flere jaktturer i Russland i 2013, 2015 og 2018.

78-åringen står tiltalt for å ha mottatt flere bestikkelser, inkludert klokker, tjenester fra prostituerte, eksklusive jaktturer og en leasingbil, i perioden 2009–2018. Besseberg var president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i over 25 år.

Konklusjonen til tingretten er at Besseberg dømmes til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon.

– Jeg er selvsagt skuffet og overrasket over dommen. Jeg anker dommen på stedet, sa Besseberg.

mest lest