Rektor tatt i fusk sammen med Kjerkol

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. april 2024 | 11:30

Det er nå klart at masteroppgaven til Ingvild Kjerkol og medforfatter Kristel Buan Linset fra 2021 er underkjent. Nemnda for studentsaker har enstemmig vedtatt at de to jukset i sin masteroppgave.

«Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kunnskap til handlingen totalt sett. Selv om nemnda kan være enige i at det i enkelte tilfeller kan være mulig å miste oversikt over kildene, kan ikke dette gjøres gjeldende over såpass mange treff som nemnda har vist til. Nemnda for studentsaker har dermed kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig.» skriver nemnda i vedtaket, som TV 2 har sett.

Oppgaven hadde tittelen: «Ledelse i en digitalisert hjemmetjeneste. Hvordan påvirker helse- og velferdsteknologi lederfunksjonen i hjemmebaserte tjenester?»

Mest fokus har vært på Kjerkol i denne saken. Men også medforfatteren er en person som jobber med innen offentlig forvaltning, nærmere bestemt som rektor ved Hommelvik ungdomsskole.

Navnet hennes har så langt ikke blitt offentliggjort. Under dagens pressekonferanse sa likevel Ingvil Kjerkol til pressen at «dere burde skamme dere» for måten medforfatterenm hadde blitt behandlet på.

– Min medstudent er et vanlig menneske, et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgave sammen med henne fordi vi går lange turer i fjellet. Jeg visste at hun kan gå langt og bære tungt, uten å syte og klage. Det er gode egenskaper, sier Kjerkol. 

– Dere har ikke vært snille med henne, så skam dere litt for det, la hun til. 

iNyheter har vansklelig for å se hvordan to skulle være offer i denne saken. Kjerkol tok ingen kritikk på pressekonferansen og mener fortsatt at de er uskyldige. Det var også tydelig at hun ikke var enig i Støres beslutning om at hun måtte gå fra posten som helseminister.

iNyheter har forsøkt å kontakte rektor Kristel Buan Linset for en kommentar. Hun har ikke besvart våre henvendelser. Skolen opplyser til oss at hun ikke er på jobb fredag.

Vi har også kontaktet Malvik kommune. Kommunedirektør Stig R. Amundsen sier i en kommentar til iNyheter at han «tar konklusjonen fra Nord universitet til orientering.»

Amundsen svarer ikke direkte på spørsmål om når Linset ble ansatt som rektor ved skolen, men skriver at hun har vært rektor i kommunen fra 2006. Kommunedirektøren sier at masteroppgaven «aldri har vært en forutsetning for hennes tilsetningsforhold».

«Vår medarbeider har vært fast ansatt som rektor i Malvik kommune fra 2006 (pt. 18 år). Mastergraden (i Kunnskapsledelse) ble levert i 2021. Den avlagte masteroppgaven har aldri vært en forutsetning for hennes tilsettingsforhold. Hun har i alle år hun har vært ansatt gjort en svært god jobb. Kommunedirektøren har ingen annen forventning enn at hun fortsatt vil gjøre en svært god jobb som rektor i Malvik kommune,» skriver han på sms til iNyheter.

Han fortsetter:

– Spørsmålet om hva jeg tenker om konklusjonen (å være felt for juks) når det gjelder hennes rolle som skoleleder og utdanning av fremtidige studenter: Spørsmålet er egentlig ikke relevant eller sentralt ift. hennes jobb som rektor da denne omhandler alt annet enn å sensurere eksamensoppgaver. Dette er en lederstilling der personaladministrasjon og virksomhetsstyring er hovedaktiviteter, skriver Amundsen.

Kommunedirektøren skriver at de «har fortsatt full tillit til at hun fortsatt vil gjøre en svært god jobb som rektor.»

Basert på den omfattende pressedekningen saken har hatt «er kommunedirektøren opptatt av å ivareta rektoren som medarbeider i kommunen,» avslutter han.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest