Investor spår «ufattelige høyder» for gull

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. april 2024 | 20:29

De siste ukene har gull igjen blitt en «snakkis» i finansmediene. Prisene har steget. Men vi er bare i begynnelsen av kurven ennå, skriver investoren Egon von Greyerz i et nyhetsbrev.

«Prisbevegelsene i de kommende månedene og året vil sannsynligvis bli spektakulære. Kombinasjonen av tekniske og fundamentale faktorer kan lett føre gull godt over $3000 og sølv til nye høyder over $50.»

Prisen på en unse gull passerte 2400 USD på fredag.

Mange har pekt på geopolitisk uro og en splittelse mellom USA/Vesten og resten. Og det spiller inn. Kina og Russland sanker gull som sikkerhet. Og de er bar to av mange. Også private aktører, blant annet i Kina, hamstrer gull. Der har myndigheten i tillegg gjort det vanskelig å holde Bitcoin.

Men det er fundamentalt sett at sentralbankene trykker penger og dermed utvanner papirpengene (fiatpengenes) verdi som er årsaken til økningen, skriver von Greyerz.

For det er ikke slik at gull strengt tatt stiger i verdi. Det er pengene gullet måles i som mister verdi, påpeker han og siterer Voltaire:

«Papirpenger finner alltid tilbake til sin egentlige verdi – null»

1 unse gull kostet 35 dollar i 1971. I dag, 53 år senere, koster 1 unse gull 2300 dollar. Så har gull økt i verdi 66x siden 1971? spør han retorisk og svarer selv:

«Nei selvfølgelig ikke, det er dollaren som har falt i verdi og kjøpekraft med 98,5 % siden 1971.»

Prisen fremover vil avhenge av hvor mye valutaene taper seg i verdi. Men han mener det er et underliggende etterslep. Gullprisen har ikke reflektert den faktiske og massive pengetrykking de siste tiårene.

«Gull og sølv har ikke økt i takt med pengemengden eller inflasjonen og er sterkt undervurdert,» skriver von Greyerz.

Hvis man inflasjonsjusterer gullprisen, vil 1980-toppen på $850 per unse gull tilsvare $3590 i dag. Men det er de offisielle inflasjonstallene. Den sveitsiske investoren mener inflasjonen har vært langt høyere enn de offisielle tallene påstår. Den amerikanske regjeringen endret inflasjonsmålene på 1980-tallet.

«Hvis vi justerer gullprisen for REELL inflasjon basert på Shadow Government Statistics-beregningen, vil gullprisekvivalenten til $850-høyden i dag være $29.200.»

Gull gjør kraftige byks og går deretter sidelengs i lange perioder. Etter gulleksplosjonen fra $35 i 1971 til $850 i 1980, brukte gull 20 år på å korrigere frem til 2000, skriver han og viser en graf.

Han skriver at gullinvestering krever tålmodighet og åpenbart timing av inngangspunktene. Men på lang sikt vil investorer bli «ekstravagant belønnet og samtidig ha den beste forsikringen mot et råttent system» skriver han om fiat-pengesystemet.  

Gull har konsolidert seg under $2000 siden august 2020. Det nylige utbruddet er ekstremt viktig og ikke slutten på en oppgang, skriver han og mener det snarere er «begynnelsen på en utvikling som vil nå høyder som i dag er ufattelige.»

Men han kommer med en advarsel: Det kommer til å være perioder da gull, og særlig sølv, faller i verdi selv om trenden de nærmeste årene peker bratt oppover.

mest lest