Den 6. februar skrev president Donald Trump under en presidentordre som opprettet en ny føderal arbeidsgruppe for å «eliminere anti-kristen skjevhet». Nå har ordren resultert i konkrete tiltak, blant annet i State Departement under Marco Rubio.
Ansatte frykter en angiverkultur, skriver Politico.
I ordren fra februar anklager Trump Biden-administrasjonen for å ha «væpnet staten mot kristne», blant annet ved å straffeforfølge fredelige, pro-life demonstranter og ignorere vold mot kirker og kristne organisasjoner.
– Min administrasjon vil ikke tolerere anti-kristen bruk av myndighetene eller ulovlige handlinger rettet mot kristne, heter det i ordren, som hevder at religiøs frihet er truet i USA.
Trump fordømmer også et FBI-notat fra 2023 som beskrev «radikal-tradisjonalistiske katolikker» som potensielle innenlandske terrorister, og anklager Biden-regjeringen for å undergrave kristne på områder som utdanning, helse og barnevern.
Arbeidsgruppen skal ledes av justisministeren og inkludere 17 ledere fra sentrale departementer og etater. Gruppen skal blant annet kartlegge tidligere anti-kristne praksiser, foreslå endringer, og rapportere direkte til presidenten.
Trump avsluttet ordren med å slå fast at USA skal være et land der kristne fritt kan utøve sin tro uten frykt for diskriminering fra staten.
Les også: En ateists bekjennelser
Nå er det altså kommet ut konkrete tiltak i det minste i et departement.
I et internt notat sendt ut til amerikanske ambassader over hele verden oppfordres ansatte i utenriksdepartementet til å rapportere kollegaer som viser «anti-kristen skjevhet», skriver Politico.
Notatet er signert utenriksminister Marco Rubio og viser til den føderal arbeidsgruppen opprettet for å avdekke religiøs diskriminering under den forrige Biden-administrasjonen.
Ansatte bes fylle ut et anonymt skjema og gi så detaljerte rapporter som mulig, inkludert navn, datoer og steder hvor hendelser skal ha funnet sted.
– Det er som hentet ut av The Handmaid’s Tale, sier en høytstående embetsmann til Politico, med henvisning til dystopien der borgerne overvåker hverandre på vegne av en religiøs stat. Kilden sier flere ansatte reagerer med bekymring og frykt for en kultur der man tyster på kollegaer.
Les også: Slik oppsto religion (+)
Utenriksdepartementet understreker i notatet at innsamlingen av informasjon primært gjelder kristne, men at også annen religionsfiendtlighet skal dokumenteres for interne formål. Det heter videre at «selv om presidentordren fokuserer på anti-kristen skjevhet, er all diskriminering basert på religion i strid med grunnloven og føderale lover».
Den progressive trosorganisasjonen Interfaith Alliance har tidligere fordømt ordren, og hevder at den i realiteten vil bli brukt til å legitimere diskriminering mot sårbare grupper, som LHBT-personer, under dekke av å beskytte kristne, skriver Politico.