59 hvite sørafrikanere landet nylig i Virginia som flyktninger til USA, etter initiativ fra Donald Trump. Hvite blir i Sør-Afrika utsatt for rasemotivert vold og diskriminering.
Trump har lenge fremhevet at hvite bønder i Sør-Afrika er mål for overgrep og trakassering, og har kalt situasjonen et «folkemord».
Visepresidentens spesialutsending, Christopher Landau, sier de nyankomne har vært ofre for hjeminvasjoner og at sørafrikanske myndigheter ikke beskytter dem. Han understreker at de har blitt grundig sikkerhetssjekket før ankomst, ifølge AP.
Mottakelsen vekker reaksjoner.
Sør-Afrikas regjering avviser at det finnes rasistisk vold rettet mot hvite.
Demokrater og enkelte kirkeledere i USA reagerer også. Senator Jeanne Shaheen mener det er urimelig at sørafrikanske afrikanere prioriteres fremfor flyktninger fra krigsområder.
Les også: Trump nekter å delta på G20 i Sør-Afrika: – Hvite bønder blir drept, og mediene tier
Ifølge data fra den sørafrikanske polititjenesten (SAPS) og jordbruksorganisasjoner som AgriSA og Transvaal Agricultural Union (TAU SA), har det vært en rekke angrep på gårder i Sør-Afrika. Disse angrepene inkluderer voldelige overfall, ran og drap.
For eksempel rapporterte TAU SA at det i perioden 1996–2018 var over 1 700 drap på gårder, hvorav mange ofre var hvite bønder. I 2020 ble det rapportert om 63 drap og 382 angrep på gårder.
– De etablerte mediene nevner aldri hvit folkemord i Sør-Afrika, fordi det ikke passer inn i deres narrativ om at hvite kan være ofre, skrev Elon Musk, som selv er fra Sør-Afrika, i et innlegg på X.
Les også: Partileder som er åpen for å utrydde hvite mennesker kan få makt i Sør-Afrika
Musk har også hevdet at hans satellittinternett-tjeneste, Starlink, ikke får operere i Sør-Afrika fordi han ikke er svart, og har kritisert landets lover om svart økonomisk styrking (BEE), ifølge BBC.
Han har offentlig støttet Trump-administrasjonens beslutning om å gi flyktningstatus til hvite sørafrikanere.
Uttalelsene har bidratt til økte diplomatiske spenninger mellom USA og Sør-Afrika, og har utløst debatt om rase, ytringsfrihet og internasjonal flyktningepolitikk.
President Cyril Ramaphosa mener på sin side USAs politikk bygger på feilinformasjon og hevder den undergraver forholdet mellom landene.