Partileder som er åpen for å utrydde hvite mennesker kan få makt i Sør-Afrika

Avatar photo
Publisert 8. februar 2024 | 17:35

Helt siden 1994 har det sørafrikanske partiet African National Congress (ANC) hatt flertall alene. Ferske målinger viser en dramatisk tilbakegang for partiet, som kan måtte samarbeide med Economic Freedom Fighters (EFF) for å få flertall etter velgerne har gått til urnene senere i år.

EFF er et marxistisk og rasistisk parti som ledes av den omstridte politikeren Julius Malema. Han har i mange år skapt uro med sin anti-hvite og voldsglorifiserende retorikk.

Malema har blant annet sagt fra talerstolen at «vi må aldri være redd for å drepe, for dreping er noe som hører til en revolusjon». Utsagnet ble møtt av applaus fra meningsfellene hans i salen.

Han har også sagt at han ikke vil utelukke at han i fremtiden vil ta til orde for å «slakte hvite mennesker». Ved flere anledninger har Malema offentlig ropt «drep bøndene, skyt boerne». Ordet «boer» refererer til bønder med europeisk opphav.

Nå bykser Malema og partiet hans på målingene, og det venstreekstreme partiet EFF er for øyeblikket Sør-Afrikas tredje største parti. Landets største parti, det sentrum-venstre orienterte ANC, samarbeider allerede i dag med EFF flere steder på lokalt nivå.

Verdens rikeste mann, Elon Musk, er født og oppvokst i Sør-Afrika. Han uttrykker uro for utviklingen i hjemlandet hans på det sosiale mediet X.

– Mannen som har tatt til orde for å utrydde de fire millioner hvite menneskene som bor i landet hans, kan muligens bli leder i Sør-Afrika, skriver Musk, som legger ved en video av flere av Malemas groveste uttalelser:

Malema og EFF stiller til valg blant annet på å bekjempe korrupsjon, bygge flere statlig eide boliger av høy kvalitet, gi flere gratis helsetjenester og gratis utdanning for alle.

Partiet vil ekspropriere jordbruksland eid av hvite mennesker, uten å gi de kompensasjon for dette. EFF vil også doble velferdstilskudd og minstelønnen, og avskaffe bompenger.

Sør-Afrika var i flere tiår preget av apartheid. Lover ble brukt til å diskrimere befolkningen på grunnlag av etnisitet. Dette ble avviklet på 1990-tallet, men landet er fortsatt dypt preget av spenning og konflikter mellom etniske grupper. EFFs rasisme blir sett på som et forsøk på å jevne ut forskjeller mellom hvite og sorte sørafrikanere.

mest lest