Lavrov: Russland vet hvilke tiltak de skal ta når NATO utvider

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. juli 2023 | 07:26

Moskva vet hvilke tiltak de skal ta for å sikre sin sikkerhet etter Sverige og Finlands inntreden i Nato.

Det sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov tirsdag.

– Vi vil definitivt trekke konklusjoner avhengig av hvor raskt og omfattende Nato vil bruke territoriet til Finland og Sverige. Det er ingen tvil om at dette vil bli gjort ettersom både Helsingfors og Stockholm allerede diskuterer en rekke problemer med USA som er relatert til utplasseringen av alliansens infrastruktur rett ved den russiske grensen til Finland og svært nær vår grense til Sverige, påpekte han på en pressekonferanse etter samtaler med Omans toppdiplomat Sayyid Badr bin Hamad bin Hamoud Al Busaidi.

– Alle Russlands legitime sikkerhetsinteresser vil bli beskyttet. De nødvendige tiltakene [vil bli tatt]; vi vet hva disse tiltakene skal være og hvordan vi skal sette dem ut i livet, la Lavrov til.

Ifølge Lavrov ga de to landene også opp fordelene de pleide å ha med handel, økonomiske, investeringer og andre bånd med Russland.

– Alle de nasjonale interessene til de finske og svenske statene ble ofret for behovet for å forene Vesten i kampen mot Russland, i dette spesielle tilfellet, understreket diplomaten.

I et intervju med den indonesiske avisen Kompas forteller den russiske utenriksministeren hvorfor krigen fortsetter:

– Svaret er veldig enkelt. Den vil fortsette inntil Vesten legger fra seg planene om å dominere, og besettelsen de har med å påføre Russland strategiske nederlag gjennom nikkedukken Kiev. Til nå har ikke deres posisjon blitt endret, og vi ser hvordan USA og deres allierte fortsetter med å pumpe våpen inn i Ukraina og presser på for at Zelenskyj fortsatt skal kjempe.

– Enorme summer som kunne vært brukt på å fremme internasjonal vekst, blant annet på å hjelpe de landene som trenger det mest, blir brent opp i form av tusenvis av tonn militært utstyr og ammunisjon levert til ukrainske nynazister, sier han.

Medvedev raser
Natos økning i militærhjelpen til Ukraina gjør at en tredje verdenskrig rykker nærmere, sier det russiske sikkerhetsrådets nestleder Dmitrij Medvedev.

Natos løfter i Litauen tirsdag om mer våpen og penger til Ukraina kommer ikke til å hindre Russland fra å oppnå målene i Ukraina, uttaler Medvedev.

– Den komplett gale Vesten kunne ikke ha funnet på noe annet. Dette er faktisk en blindvei. Tredje verdenskrig nærmer seg, skriver Medvedev i et innlegg i meldingstjenesten Telegram.

– Hva innebærer alt dette for oss? Det hele er opplagt. Den militære spesialoperasjonen kommer til å fortsette med de samme målene, skriver han videre.

På mandag ble Tyrkia enige om å heve sitt veto mot å ta Sverige opp i NATO, etter den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans samtaler med Sveriges statsminister Ulf Kristersson, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Det europeiske råds president Charles Michel, som fant sted under opptakten til NATO-toppmøtet i Vilnius. Sverige lovet å ikke støtte organisasjonene utpekt som terrorister av Tyrkia og gi all mulig bistand til landet med hensyn til sin europeiske integrasjon.

mest lest