Kvinnelig fengselsansatt siktet for å ha smuglet narkotika til innsatte

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 12. september 2022 | 16:06

Blir nektet offentlig oppnevnt forsvarer under straffesaken.

Siktede, som er i midten av tjueårene, er aspirant ved fengselsskolen og i praksis ved Åna fengsel. I juni 2022 ble hun anholdt, avhørt og mistenkt for overtredelse av straffeloven § 231 første ledd, Narkotikaovertredelse.

  • «Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som ulovlig tilvirker, innfører, utfører, erverver, oppbevarer, sender eller overdrar stoff som etter reglene med hjemmel i legemiddelloven § 22 er å anse som narkotika. Uaktsom narkotikaovertredelse straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Selve siktelsen gjaldt at hun i tidsrommet 24. juni til 6. juli 2022 skal ha levert narkotika til innsatte i fengselet, eller medvirket til dette.

Gratis forsvarer
I begynnelsen av august 2022 begjærte advokat, Jon Anders Hasle, på vegne av siktede, oppnevning av offentlig forsvarer på det offentliges bekostning allerede under etterforskningsstadiet, samt eventuelt den videre rettsprosessen.

Advokaten begrunnet denne anmodningen hovedsakelig at saken var spesiell, og ved en domfellelse ville dette få store konsekvenser for siktedes videre sosiale-, private, studie og yrkesliv.

Avslått
5. august 2022 avviste og forkastet Sør-Rogaland tingrett nærværende begjæring, hvorpå advokat Hasle i et brev av 17. august 2022 innstilte på at denne avgjørelsen ble revurdert, sekundært en anke til lagmannsretten.

Samme dag tok tingretten deler av advokaten sin innstilling til følge, og godkjente at en oppnevnt forsvarer til nødvendig arbeid i forbindelse med politiavhør av siktede var akseptabelt, hvorpå tingretten oversendte saken videre til Gulating lagmannsrett.

Anke
Advokat har i anken til Gulating lagmannsrett gjort gjeldene i all hovedsak det samme som han redegjorde for og fremmet for tingretten.

Tingretten har som sagt allerede godkjent offentlig betalt oppnevnt forsvarer til siktede i tilknytning til politiavhør videre fremtidige politiavhør og ytterligere etterforskningsskritt.

Spørsmålet overfor lagmannsretten nå er om siktede har krav på slik bistand generelt, under hele etterforskningen og derpå følgende rettssak.

En alminnelig rett til å få oppnevnt advokat for det offentliges regning på ethvert stadium av saken, slik jeg har forstått det, er verken nedfelt i norsk rett, Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) eller annen konvensjon Norge er bundet av, jf. Rt-2015-844 bl.a. avsnitt 42.

Gulating lagmannsretts avgjørelse
iNyheter.no referer blant annet følgende utdrag fra lagmannsrettens kjennelse:

– for siktede er siktelsen alvorlig og belastende. Hun er student ved fengselsskolen med praksis i Åna fengsel, og er nå mistenkt for å ha innført narkotika til innsatte eller medvirket til det.

Slik saken fremstår for lagmannsretten, er den ikke særlig komplisert. Videre er det de avledende konsekvensene av en eventuell konstatering av straffeskyld som vil være mest dramatisk for siktede, ikke straffereaksjonen i seg selv som hun eventuell dømmes til.

Lagmannsretten legger til grunn at det ikke er et vilkår for oppnevning at siktede er ute av stand til å betale for forsvarer. Videre er heller ikke kravet om særlige grunner oppfylt uten videre selv om siktede er ute av stand til å betale.

På denne bakgrunn finner lagmannsretten at det ikke foreligger slike konkrete særlige grunner som kan begrunne oppnevning av offentlig forsvarer ut over bistand i forbindelse med politiavhør.

Anken forkastes, og kjennelsen er enstemmig.

Dømt for falsk anmeldelse av fingert knivran

mest lest