Giske med stikk mot Støre: – Vi får ikke byttet ut velgerne

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. september 2023 | 09:02

Arbeiderpartiet har gjort sitt dårligste valg på 99 år. Den utfrosne trønderen Trond Giske lar ikke kritikken vente.

– Vi får ikke byttet ut velgerne. Det er vi som må få en ny kurs. Jeg vil berømme alle lokalpartiene som tross alt har løftet oss godt inn i 20-tallet, sier Giske til Dagsavisen.

At han skryter av lokalpartiene innebærer at noen må ta skylden: Ledelsen.

– Lokalvalget har gitt oss et bedre resultat. Med så dårlige nasjonale målinger er det vanskelig å få til et løft, mener han.

– Hva er feil?

– Vi har vært seks år under 30 prosent. Det er ikke en enkeltsak, eller habilitetssaker som er årsaken til dette. Vi har generelt en for dårlig tillit hos folk.

Støre har vært partileder siden 2014.

Giske hevder folk forteller at de ikke kjenner igjen partiet.

– Vi må vinne tilbake grasrota. Få en ny forankring hos folk, mener han.

Og Dagsavisen har også snakket med Magnus Marsdal. Han er ansvarlig redaktør i Manifest Media.

– Jeg tror ikke Arbeiderpartiet vil få noen stor framgang med Støre som partileder. Jeg tror løpet antakelig er kjørt for ham. Han har fått mange sjanser allerede, sier han.

Marsdal mener Støre har «fomlet det bort» tidligere også. Han er en svak leder, som grasrota tåler, men ikke har respekt for.

Støres lederskap er således «elefanten i rommet».

Men statsministeren virket selv ovenpå valgnatten. Han la vekt på at Ap hadde løftet seg i sluttspurten. Fra 14-15 prosent på målinger på vinteren, kom de seg opp over 21 prosent valgdagen.

Og nestlederne Brenna og Vestre er unge og uerfarne folk. Og i Oslo tapte Raymond Johansen taburetten. Dermed tror mange at Støre fortsatt sitter trygt i sjefsstolen.

mest lest