Oslos Finansbyråd, Hallstein Bjercke (V), har varslet behov for store kutt i offentlige utgifter. Nå står FrP klar med konkrete forslag.
I sommer varslet finansbyråd Hallstein Bjercke (V) at Oslo kommune må redusere kostnadene med flere milliarder kroner.
– Nå er det gått ut beskjed til alle virksomheter i kommunen om å identifisere kostnadsreduksjoner, uttalte Bjercke til Aftenposten. Nedbemanninger kan bli nødvendige, informerte han videre.
For å begrunne kuttene peker byråden på endringene i kommunenes inntektssystem, negativt netto driftsresultat, samt høyere gjeld og mer negative utsikter som låntaker.
Spesielt ettersom Oslo går i minus med 1,2 milliarder kroner og har doblet gjelden på 9 år, opp til 70 milliarder, har det blitt behov for mer ansvarlig økonomistyring.
25. september skal byrådet, som består av Høyre og Venstre, legge frem budsjettet for 2025. Siden de to partiene ikke har flertall alene, må de forhandle med Frp for å få vedtatt budsjettet.
Nå deler Frps gruppeleder, Magnus Birkelund, noen av partiets forslag til kutt.
Kutt i klima- og miljø
Frp foreslår to store kutt innen klima- og miljøområdet:
- Legge ned Klimaetaten.
– Etaten er unødvendig byråkrati som ikke bidrar til å redusere utslipp, mener Birkelund. - Avslutte karbonfangstprosjektet ved Klemetsrud forbrenningsanlegg.
– Kutt i klimagassutslipp bør gjøres på mest mulig kostnadseffektiv måte, sier han.
Prosjektet med CO₂-fangst på Klemetsrud har vært dyrere enn forventet, og Frp mener kostnaden – som nå er estimert til rundt 8 milliarder kroner – ikke rettferdiggjør resultatene.
I slutten av 2017, før lokalvalget i 2019, la Høyre opp til å legge ned Klimaetaten, ifølge deres alternative budsjett for 2018. Blant fokusområdene var det å «kutte rødgrønne prestisjeprosjekter». Å kutte klimaetaten ville ifølge Oslo Høyre spare kommunen for 6 millioner skattekroner.
Siden den gang har imidlertid Oslo Høyre tilsynelatende snudd. Det som skulle bli 6 millioner i innsparinger ble en utgiftspost på nærmere 10-gangen i det det i 2024-budsjettet ble lagt opp til 57 millioner skattekroner i netto utgifter.
– Nå er klimaetaten blitt cirka 10 ganger så stor, og Oslo Høyre har fått makt. Hva skjer da? Jo, du tenkte riktig – ansettelser!, skrev Sløseriombudsmannen den gang.
Les også: Ville legge ned Klimaetaten: Nå har de snudd til ansettelser
Kutt i teater og ansettelsesstopp
Videre foreslår FrP å selge Oslo Nye Teater, som eies av kommunen og har slitt økonomisk. Tidligere i år ble det bevilget krisehjelp for å holde teateret i drift.
– Det er ikke kommunens oppgave å drive teater for voksne. Oslo Nye Teater bør enten selges eller legges ned, sier Birkelund til Aftenposten.
Oslo Nye Teater står overfor økonomiske problemer og har blitt informert av byrådet om at de må klare seg med mindre støtte fremover. Teateret har allerede planlagt betydelige kostnadskutt, blant annet ved å redusere antallet produksjoner. Den 10. oktober skal bystyret holde en høring om teaterets økonomiske situasjon og fremtid..
Et annet forslag er å begrense nye, offentlige ansettelser.
– En måte å løse dette på kan være å begrense kommunale nyansettelser til avdelinger som ikke jobber med liv, helse og velferd. Med en grundig gjennomgang av ressursene vi har i dag, kan vi vurdere omplasseringer, sier han.
Han mener kommunen generelt må fokusere på færre oppgaver og prioritere ressursene bedre.
Frp har ikke nøyaktige tall på hvor mye disse kuttene vil spare, men de forventer betydelige besparelser.
Les også: Kostnad for flytting av vikingskip dobles til 550 millioner kroner
Støtter kuttene
iNyheter har snakket med Sløseriombudsmannen, Are Søberg. Han er enig med FrPs kuttforslag, og deler noen tanker om hvor Oslo kommune kan ytterligere kutte offentlige utgifter.
– Noen andre forslag til tiltak her, lister han opp:
- Selg kommunale bygninger som ikke er i bruk, som blokka i Hagegata 30 på Tøyen, «plakathuset» på Grønland, og strandrestauranten på Huk, osv.
- Dropp planene om hydrogenflyvninger til Kristiansand.
- La plan- og bygningsetaten slutte å sabotere byggeprosjekter, noe som vil la de kunne gjennomføre nedbemanninger.
- Kutt i antall kommuneinfluencere og andre kommunikasjonsfolk som det har blitt enormt mange av siste årene.
– Å selge eiendommer er ikke noe som i seg selv slår veldig inn på selve driftsbudsjettet, men kommunen slipper iallfall vedlikeholdskostnader, og så kan inntektene fra salget dekke gjeld som igjen bidrar til å kutte rentekostnadene, sier Søberg.
– Dessuten vil det bety at bygningene ikke lenger kommer til å stå tomme.
«Vi snur hver stein», uttaler Finansbyråd Bjercke til Aftenposten. Han ønsker ikke ønsker å kommentere Frps forslag direkte, men understreker at «det må tas grep for å få kontroll». Han forsikrer at byrådet jobber for å finne måter å kutte kostnadene på, uten at det går utover de viktigste tjenestene.