Fosen-aksjonistene blokkerer inngangen til Statkraft

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. oktober 2023 | 09:00

Aksjonistene blokkerer inngangen til Statkraft torsdag morgen.

En gruppe aksjonister fra NSR-Nourat og Natur og Ungdom etablerte seg onsdag morgen med lavvoer på Karl Johans gate i Oslo.

Senere gikk de inn i Stortingets vandrehall i protest mot vindturbinene på Fosen, skriver VG.

Torsdag morgen flyttet aksjonistene seg til Statkrafts kontor og blokkerer inngangen. Politiet er også på stedet.

Aksjonist Ole Dolmseth forteller til avisen at det er naturlig at de aksjonerer mot Statkraft som er en av de største eieren av vindkraftverkene på Fosen.

Statkraft er det eneste statlige selskapet som har eierskap i Fosen vind, som drifter 80 av de 151 vindturbinene på Fosenhalvøya.

– Vi har sendt ut melding til våre ansatte om at de kan bruke hjemmekontor i dag, Geir Fuglseth, talsperson for Fosen Vind til NRK.

Aksjonistene vil ansvarliggjøre alle som har noe med saken å gjøre.

– Vi skal ansvarliggjøre Statkraft. De er et statlig eid selskap som har tjent seg søkkrike på dette menneskerettighetsbruddet. I dag stenger vi Statkraft, sier aktivist Elle Nystad.

Nystad er leder for Norske Samers Riksforbunds ungdomsorganisasjon (NSR-U).

Greta Thunberg har sluttet seg til demonstrantene

– For meg er det en selvfølge å være her. Det skal ikke være nødvendig at unge samiske aktivister føler seg tvunget til å okkupere bygningen, sier Thunberg til pressen.

Thunberg ankom Oslo onsdag formiddag.

Onsdag morgen var det to år siden Fosen-dommen. Høyesterett har vedtatt at vindturbinene som er installert i Fosen i Trøndelag bryter med reindriftssamenes rettigheter.

Regjeringen har innrømmet og beklaget at konsesjonsvedtaket innebærer et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene, men har imidlertid ikke gått med på å rive turbinene, slik aksjonistene krever.

mest lest