Asle Toje vil at Norge skal tjene penger på cannabis: – Har konkurransefortrinn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. november 2022 | 16:03

«Visste du at det var en nordmann som introduserte øl i Japan? Eller, han grunnla i det minste Kirin.»

Det skriver nobelkomite-medlem Asle Toje på Facebook og henviser trolig til nordmannen Johan Martinius Thoresen. Han kom til Japan i 1864 i en alder av 30 år.

Det er riktignok trolig en myte at Thoresen grunnla den japanske ølgiganten Kirin, men om ikke annet vedlikeholder ølprodusenten graven hans.

Men Tojes poeng handler om cannabis. Han mener verden er i endring. «Forbudet mot cannabis har alt falt. Hva nå om Norge dropper hykleriet og gjorde en dyd av nødvendighet?» skriver han på Facebook.

– Hva om Norge tok mål av seg å tjene penger på cannabis, slik vi gjorde med øl? Hva om staten satset på å utvikle Europas ledende cannabisindustri her til lands, slik vi gjorde med laks? Om vi tenker landbrukspolitikk, er dette en hightech-avling med høy avkastning: Større enn laks.

Det er muligheter, mener Toje. Norge kan finne en nisje:

– Norges konkurransefortrinn har ofte vært at vi har satt vitenskapelige industristandarder. Cannabis-markedet trenger desperat industristandarder. Den som først utvikler et vitenskapelig styrkesystem vil ha fordel. Og vi har et av verdens ledende landbruksforskningsmiljøer ved Universitetet på Ås.

Artikkelen fortsetter.

I kommentarfeltet er det blandede reaksjoner så langt.

– Lykke til! Ruspolitisk ligger vel Norge omtrent på nivå med den katolske kirke og prevensjon, så dette går nok veien, skriver en person ironisk.

– Cannabis leder som regel til bruk av sterkere stoffer. Når jeg treffer på narkomane ute ser de nokså sjabre ut, og kan knapt livnære på annet enn tigging. Dette kan umulig være noe ideal. Det er vel nokså klart at bruk av narkotika raskt fører en mot bunnen, der intet annet enn neste rus betyr noe. Hva tjener vi på å legalisere dette? spør en.

– Med de strømprisene vi opererer med for det private næringslivet, er der vel neppe drivverdig å drive dyrking av hamp i drivhus, skriver en annen.

– Statsviter og forfatter Toje har lenge hatt en prominent plass i bokhylla her i heimen. En aktet og svært innsiktsfull, spennende og dyktig skribent. Men etter diverse utspill og teorier om stridighetene på østfronten, har man kommet i noe stuss. Hva skjer? Og så, i dagens TS dukker det opp enda et spenstig og alternative utspill. Og dermed, sånn helt plutselig gikk hele likninga opp. Har Toje begynt å røyke? Transformasjonen fra aktet analytiker med interesse for eiketrær, til alternativ konfliktteoretiker med engasjement for hasj, er oppsiktsvekkende og … psykedelisk? skriver en tredje.

Professor og biolog Kristian Gundersen peker på klimaet i Norge som en motforestilling.

– Norge har svært dårlige klimatiske vilkår for å dyrke hasj. Vi har heller ingen spesielle intellektuelle eller politiske fortrinn for det. Du kunne like gjerne satse på appelsiner, dårlig ide, skriver han.

MDG-lederen støtter joint-stunt og mener cannabis ikke er spesielt farlig

mest lest