NASAs Orion-romfartøy trygt tilbake fra månen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. desember 2022 | 05:41

NASAs Orion-romfartøy gjorde en lynrask retur fra månen søndag, den landet i Stillehavet utenfor Mexico etter en testflyvning som skulle rydde veien for astronauter på neste månepassering.

Den første ferden i NASAs Artemis-program, en 25 dager lang ubemannet testflygning i bane rundt månen, ble søndag avsluttet med et vellykket plask i havet utenfor Mexicos vestkyst.

Romfartøyet traff atmosfæren med 32 ganger lydens hastighet, og ble utsatt for temperaturer på 2,760 grader før den falt ned i vannet. Et marineskip rykket raskt inn for å hente opp romfartøyet. Om bord i fartøyet var det blant annet tre dukker, utstyrt med vibrasjonssensorer og strålingsmonitorer.

Fartøyet brukte en uke på ferden tilbake til jorden.

– Jeg er overveldet, sier NASA-administrator Bill Nelson fra Mission Control i Houston. «Dette er en ekstraordinær dag … Det er historisk fordi vi nå går tilbake til verdensrommet – dypt rom – med en ny generasjon.»

Romfartsorganisasjonen trengte en vellykket landing for å holde seg på sporet for neste Orion-flytur rundt månen, som er planlagt i 2024. Den skal ha med fire astronauter. Det vil bli fulgt av en to-personers månelanding så tidlig som 2025 og til slutt en bærekraftig månebase. Den langsiktige planen vil være å starte en Mars-ekspedisjon innen slutten av 2030-tallet, i følge nyhetsbyrået AP.

Orion er det første fartøyet som har gått i bane rundt månen etter Apollo 17 i 1972.

Prislappen på oppskytningen skal være på rundt 41 milliarder norske kroner.

Nasa klarte å endre banen til en asteroide: – Dette er et gjennombrudd i det planetære forsvaret

mest lest