EU-kilde: ACER-avtalen hindrer Norge i å todele strømmarkedet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. januar 2023 | 18:10

Senterpartiet og SV vil utrede en toprismodell med ulik pris for innenlandsstrøm og strømeksport. Men en slik todeling er ikke mulig, opplyser en EU-kilde til NTB.

I 2018 vedtok Stortinget EUs tredje energimarkedspakke, også kjent som ACER.

Den avtalen setter en stopper for muligheten til å skille mellom innenlandsstrøm og strøm brukt til eksport. Det er i det minste oppfatningen til det NTB omtaler som «en informert kilde i EU.»

Norge sluttet seg til Acer i 2018.

Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne stemte for, mens Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, og Rødt stemte mot.

Både Senterpartiet og SV har tatt til orde for en toprismodell der det settes én pris på strøm til innenlands bruk, og én pris på strøm som eksporteres.

Også Frp har tidligere foreslått dette.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i Stortingets spørretime denne uken at han verken vil åpne eller lukke døren for en toprismodell nå.

Men det gjør altså EU.

Store Norske Leksikon skriver dette om ACER:

ACERs oppgave er å utfylle og koordinere arbeidet til de nasjonale reguleringsmyndighetene. Disse sitter i ACERs styre, med Europakommisjonen og reguleringsmyndigheter fra tredjeland som observatører. ACERs styre fatter vedtak med 2/3 flertall, der hvert medlemsland har én stemme. Norge har kun mulighet for observatørstatus i ACERs styre, og ingen stemmerett, fordi landet ikke er EU-medlem.

ACER har tre store oppgaver:

  1. bidra til harmonisering av teknisk regelverk (nettverkskoder og retningslinjer)
  2. føre tilsyn med energimarkeder
  3. tilrettelegge for utbygging av nytt strøm- og gassnett, inkludert mellomlandsforbindelser (utenlandskabler)

Professor beskylder Ap og Sp for å ha «bløffet» seg til makten: – Det er rett og slett frekt

mest lest