Professor beskylder Ap og Sp for å ha «bløffet» seg til makten: – Det er rett og slett frekt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. januar 2023 | 17:40

Velgerne har grunn til å føle seg lurt, mener Espen Gaarder Haug. Han er professor i finans ved Handelshøyskolen NMBU.

Det vi har vært vitne til overgår det man tross alt forventer av valgflesk og brutte løfter. Her er det ikke snakk om partier som må svelge noen kameler i en koalisjon. Det er ikke akseptabelt «når man bløffer seg inn til makten og leverer noe helt annet enn man har gått til valg på,» skriver Haug i et innlegg på NRK og fortsetter:

«Folket var opptatt av lave strømpriser selv før stortingsvalget. Strøm er klart en meget viktig sak i et land der det er kaldt, og ikke minst når man politisk har lagt opp til oppvarming med nesten bare strøm. Folket stemte derfor på partier som gikk til valg på lovnader om lave strømpriser og Norge først.»

Skjermbilde NRK.

Haug har også gravd frem gamle sitater fra politikere som han nå mener åpenbart ikke har situasjonen under kontroll eller som har fulgt opp sine egne lovnader og slagord.

Til avisa Fri Fagbevegelse uttalte energiminister Terje Aasland i 2019: «Ikke en kilowatt skal sendes ut av landet dersom industrien trenger den»

Det motsatte har skjedd, hevder professoren. Kablene har i hovedsak fungert som eksportkabler, og prisen er drevet så mye opp at mange bedrifter har fått problemer og måttet legge ned eller redusere sin virksomhet.

Støre sa følgende på Ap-landsmøtet i 2017: «Vi skal være første bruker av norsk vannkraft. (……) Vi skal tenke på først, de mulighetene kraften gir for oss selv. Målet er verdiskaping i Norge.»

Han har også sagt: «Samfunnsøkonomisk er det ikke et riktig perspektiv hvis vi bygger kabler som fører til at det blir dyrere med strøm i Norge. Det må da inn i kriteriene, og det må vi si nei til»

– Det politikerne lovet og det de har levert stemmer ikke overens. Mange bedrifter og folk som stemte på Arbeiderpartiet føler seg nok rett og slett bløffet, skriver Haug.

Han mener folket var opptatt av strømpris og at flertallet stemte på partier som lovet at her nordmenn skulle ha prioritet på kraften.

«Da lar man vel ikke kraften gå til høystbydende i utlandet samt lar den høyeste prisen i utlandet være prissettende for hele Sør-Norge?» spør professoren retorisk og peker på at over 90 prosent av vannkraften eies av staten, fylkeskommuner og kommuner.

Gjennomsnittlig produksjonskostnad ligger på rundt 12 øre.

– Denne strømmen selges nå med superprofitt til de rettmessige eierne av vannkraften, folket. Det er rett og slett frekt å kalle det for støtte, det som kun er en liten kompensasjon for ågerpriser.

Haug mener det er «forskjell på å legge på litt valgflesk og det å levere noe helt motsatt av det man har bløffet seg inn på. Særlig når man til og med har endt opp med flertallet i regjeringen.»

Slik sett får Ap og Sp som fortjent på meningsmålingene:

«Jeg tror det er dette svært mange velgere nå føler, at de rett og slett har blitt bløffet av Arbeiderpartiet og Senterpartiets toppledelse med tanke på hva de gikk til valg på og hva de faktisk leverer i sin kraftpolitikk.»

Så spørs det om Støre og Vedum kommer med tilsvar.

Visjoner for Norges energifremtid

mest lest