Gonzalo Lira er død

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 13. januar 2024 | 19:40

Lira gjorde seg bemerket i starten av Ukraina-invasjonenved å legge ut videoer på YouTube og Telegram hvor han kritiserte Zelenskyj, og hevdet at krigen forløp dårligere enn Ukraina og Vesten ville ha det til. Så ble han fengslet.

Arrestasjonen kom i mai 2023 i Ukraina, for å ha «offentlig rettferdiggjort» den russiske invasjonen, ifølge Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU).

Lira hadde bodd flere år i den øst-ukrainske byen Kharkiv, og det var også derfra han sendte ut videobloggene sine. Han skal ha hatt mer enn 300.000 følgere.

Etter arrestasjonen ble han anklaget for å rettferdiggjøre Russlands væpnede aggresjon og spre falske opplysninger om krigen i Ukraina. Han ble også beskyldt for å ha forsøkt å «fange ansiktene til ukrainske forsvarere på video og fornærmet dem».

Blant de som har kritisert amerikanske myndigheter for ikke å hjelpe den amerikanske statsborgeren, er Tucker Carlson og Elon Musk.

Lira ble siktet etter ukrainsk lov og senere løslatt, men hevdet å ha blitt torturert i fengsel.

Deretter prøvde han å rømme landet.

Han ble på nytt fengslet i august.

Ifølge SBU ble journalisten arrestert og løslatt mot kausjon, men etter å ha betalt denne brøt han loven ved å forsøkte å flykte fra landet på motorsykkel via en grensekontroll mot Ungarn.

Ifølge siste informasjon befant Lira seg i et varetektssenter i byen Kharkov og ventet på rettssak.

Les også: Rand Paul ut mot Nikki Haley: Dårlig holdning til ytringsfrihet

Amerikansk UD har ikke gitt lite informasjon om saken, og tilsynelatende ikke vært villig til å forhandle med Zelensky.

Nå bekrefter imidlertid amerikanske myndigheter at Gonzalo Lira er død.

– Vi kan bekrefte dødsfallet til en amerikansk statsborger i Ukraina. Vi tilbyr våre dypeste kondolanser til familien for deres tap, sier en representant fra utenriksdepartementet til en TASS-korrespondent som svar på spørsmål om kommenter til informasjon om at Lira døde i fengsel.

Lira skal ha hatt dobbel lungebetennelse, samt pneumothorax og et svært alvorlig tilfelle av ødem, altså hevelse i kroppen.

Alt dette startet i midten av oktober, men ble ignorert av fengselet. De innrømmet først at jeg hadde lungebetennelse under en høring 22. desember. Jeg skal snart gjennomgå en prosedyre for å redusere trykket fra ødemet i lungene mine, noe som forårsaker ekstrem kortpustethet, til det punktet hvor jeg besvimer etter minimal aktivitet, eller til og med bare snakker i 2 minutter

Det skrev Lira i det som ble hans siste notis, ment for hans søster.

– Gonzalo Lira var en amerikansk statsborger, men Biden-administrasjonen støttet tydeligvis hans fengsling og tortur, skriver Tucker Carlson om nyhetene.

mest lest