Ukrainske tropper i Bakhmut: – Litt etter litt vinner russerne

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. februar 2023 | 10:19

Kampen om Bakhmut er en krig i en krig. Russerne tar sakte områder rundt byen, ifølge BBC.

Noen av de hardeste kampene i invasjonen har skjedd her. Og nå vinner Kremls styrker terreng, meter for meter, kropp for kropp. Bølge etter bølge av leiesoldater fra den beryktede Wagner-gruppen har blitt sendt i kamp til Bakhmut, skriver BBC.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kalt den østlige byen «vår festning». Russiske styrker har brukt det siste halvåret på å forsøke å erobre Bakhmut. Nå har de intensivert angrepet – mener Ukraina – for å rive det ned i forkant av årsdagen for invasjonen.

Russland har nå effektiv kontroll over begge hovedveiene inn til byen, og etterlater bare en bakrute igjen – en slank forsyningslinje.

– De har prøvd å ta byen siden juli, sier Iryna, presseoffiser i 93. brigade til BBC journalister som har tatt seg inn i Bakhmut.

– Litt etter litt vinner de nå. De har flere ressurser, så hvis de spiller det lange spillet vil de vinne. Jeg kan ikke si hvor lang tid det vil ta, sier Iryna om kampene i Bakhmut.

– Kanskje går de tom for ressurser. Jeg håper virkelig det.

Ukraina klarer fortsatt å levert forsyninger inn til byen, til tross for konstante artilleriangrep.

– De prøver å omringe oss slik at vi forlater byen, men det fungerer ikke, sier Ihor, en kamuflasjekledd kommandant.

– Selvfølgelig har vi tap fra vår side, men vi holder ut. Vi har bare ett alternativ – å fortsette å gå for seier, sier han.

De ukrainske soldatene sier de ikke ønsker å trekke seg ut av byen, men får de en slik ordre en fra hovedkvarteret, så følger de den.

– Men hvilken mening er det å holde byen i disse månedene hvis vi må trekke oss tilbake? Nei, vi ønsker ikke å gjøre dette, sier kaptein Myhailo. Han tenker på de som har gitt sitt liv for Bakhmut.

Hvis forsvarerne av Bakhmut skulle trekke seg tilbake, vil det bane vei for Russland å presse mot større byer i Øst-Ukraina som Kramatorsk og Slovyansk.

Russland har trappet opp angrepene i andre frontlinjeområder i Donbas-regionen i øst og i sør. Ukrainske myndigheter sier en ny russisk offensiv allerede er i gang.

Rundt 5000 sivile er fortsatti Bakhmut, uten innlagt vann eller strøm. Mange er eldre og fattige, og noen er pro-russiske som venter på russerne.

Smugler avanserte langtrekkende droner inn i Russland

mest lest