WHO: Utbrudd av svært dødelig virus

Avatar photo
Publisert 13. februar 2023 | 20:58

WHO bekrefter utbrudd av Marburg-viruset.

Viruset er registrert for første gang i det vestafrikanske landet Ekvatorial-Guinea.

– Etter ni dødsfall i landets vestlige Kie Ntem-provins er det utført tester som har gitt positive utslag for den virale blødningsfeberen, skriver WHO i en pressemelding.

Tidligere er det registrert enkelttilfeller av virussykdommen, som smitter til mennesker via flaggermus.

Nå skal det være 9 mennesker som har dødd etter et utbrudd av sykdommen, i tilleg til 16 mistenkte tilfeller.

Marburg-viruset er svært dødelig. Opptil 88 prosent av de som blir smittet, dør. Kjente symptomer er feber, hodepine, muskelsmerter, diaré, magesmerter, kvalme og oppkast.

Sykdommen har mye til felles med Ebolavirus-sykdom. Selv om det er to ulike virus, skal de to sykdommene være klinisk like. Begge er sjeldne og kan forårsake utbrudd med høy dødelighet, skriver NHI.

Sykdommen ble oppdaget i 1967 etter at laboratoriearbeidere ble smittet av aper i Tyskland og Serbia.

Les også: «Kokain-bilde» går viralt på sosiale medier

– Pasienter med denne sykdommen har blitt beskrevet som å ha spøkelsesaktige trekk, som innsunkne øyne, uttrykksløse ansikter og generell sløvhet, har WHO tidligere skrevet.

De fleste dør 8 til 9 dager etter de første symptomene inntreffer. Mange blør fra flere steder på kroppen under sykdomsforløpet.

Det finnes foreløpig ingen effektive medisiner mot Marburg-viruset.

– Takket være den hurtige og bestemte reaksjonen fra de ekvatorialguineanske myndighetene kan nødresponsen komme opp og stå for fullt raskt, slik at vi kan redde liv og stagge viruset så snart som mulig, sier Matshidiso Moeti, WHOs regionale direktør for Afrika.

Reagerer på Dagsavisen-forside om Arne Treholt

mest lest