Blir omkamp i november

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. mars 2024 | 08:44

President Joe Biden og Donald Trump sikret begge sine partiers nominasjoner på tirsdag.

Dermed går det mot en omkamp av presidentvalget i 2020, om hvem som skal ta sete i Det hvite hus etter 5. november.

Det er første gang på nesten 70 år at to kandidater møtes i to forskjellige presidentvalg, skriver Reuters.

Biden trengte 1 968 delegater for å vinne nominasjonen, og han passerte dette tallet tirsdag kveld da resultatene begynte å komme inn fra primærvalget i delstaten Georgia, ifølge Edison Research.

Resultater kom også inn fra, Mississippi, Washington, Nord-Marianene og demokrater bosatt i utlandet.

Noen timer senere sikret Trump de 1 215 delegatene som kreves for å sikre den republikanske presidentnominasjonen mens fire delstater holdt valg: Georgia, Hawaii, Mississippi og Washington.

Etter at tidligere FN-ambassadør Nikki Haley trakk seg fra det republikanske nominasjonsvalget har det vært klart at Trump ville bli partiets presidentkandidat.

På X kunngjør Decision Desk at Trump har seiret i nominasjonsvalget i Washington, og dermed har oppnådd tilstrekkelig antall delegater for å sikre seg det republikanske kandidaturet.

I en video publisert på sosiale medier, uttalte Trump at det ikke var tid for feiring. I stedet rettet han oppmerksomheten mot å beseire Biden, som han karakteriserte som den «verste» presidenten i amerikansk historie.

«Vi skal bore, baby, bore. Vi skal stenge grensene våre. Vi skal gjøre ting som ingen noen gang har sett før. Og vi skal gjøre nasjonens økonomi til den beste noensinne i verden,» sa Trump.

Biden advarte.
– Frihet og demokrati er truet her hjemme på en måte som de ikke har vært siden borgerkrigen. Donald Trumps kampanje drives av et sinne og en hevngjerrighet som truer USA, skriver han i en uttalelse.

Både Biden og Trump må fortsatt velges offisielt på partienes landsmøter i august og juli.

mest lest