Denne mannen fikk 57 millioner i bistandspenger av UD for «globale analyser» – kjøpte hytte og dro på ferie til Maldivene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. mars 2024 | 14:50

I oktober 2021 kunne Filter Nyheter fortelle at den Lillehammer-baserte analytikeren Christian Nellemann, som drev det såkalte «Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses» var under intern granskning i Utenriksdepartementet for misbruk av bistandsmidler.

Totalt mottok han 56,9 millioner kroner av to departementer: Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD).

Utenriksdepartementet (UD) hadde gjort tilskuddsavtaler med Nellemann fra 2014. Nellemann, som hare doktorgrad i biologi, leverte alt fra advarsler om forestående terrorangrep fra IS, til oversikter over smuglerruter i Sahara.

Han må ha imponert menneskene i UD. De øste penger til prosjektene hans.

Til slutt ante de ugler i mosen og startet internt granskning.

I januar 2022 ble han pågrepet.

Nå har Økokrim tatt ut en alvorlig tiltale. Det skal dreie seg om at minst 9 millioner er brukt på rent personlig forbruk, skriver Aftenposten.

Blant de private kostnadene er:

  • En hytte til 3,8 millioner kroner.
  • To biler.
  • Flere reiser til eksotiske reisemål, blant annet Maldivene i Indiahavet.
  • Kniver til omtrent 600.000 kroner. Det er også kjøpt våpen.
  • Leie av en leilighet i Wien i nærmere halvannet år.

Økokrim anser hele bistandsummen på 56 milliner som del av bedrageriet.

– Alle betalingene som vi mener er gjort på bakgrunn av bedrageri, er lagt sammen og blir regnet som en del av bedrageriet, sier statsadvokat Henrik Horn til Aftenposten.

Økokrim retter også kritikk mot departementene.

– Mitt oppfatning er at både UD og KLD kunne ha oppdaget forholdene tidligere. Systemet er i veldig stor grad tillitsbasert. Man kunne for eksempel sett for en seg et system hvor departementene hadde tettere og mer løpende dialog med revisor og regnskapsfører. Departementene kunne også ha foretatt egne kontroller med fokus på mulig misbruk av tilskuddsmidler. Men det er klart at det ville vært mye mer arbeidskrevende for departementene, sier Horn til Panorma.

– Tror du at de tiltalte hadde bestemt seg for å lure UD og KLD helt fra starten av?

– Det er et vanskelig å svare på. Men det er klart at de veldig raskt så muligheten til å få utbetalt mye mer penger enn de egentlig trengte for å levere rapportene de utarbeidet. Økokrim har ansett alle tilskuddsmidler som ble utbetalt etter den første utbetalingen under de to avtalene og som er basert på uriktige opplysninger som en del av bedrageriet, sier Horn.

Nellemann avviser all skyld.

– UD og KLD har bestilt og fått levert et omfattende arbeid av høy kvalitet. Programmene var operativt rettet i nært samarbeid med FN og Interpol, skriver advokat Fredrik Berg til Aftenposten.

Nellemann leverte også analyser til FN. Blant annet om Afghanistan. Han ble også intervjuet i flere internasjonale medier.

Et styremedlem skal også være tiltalt i saken.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Tucker lot Putin snakke ut – som i en podkastsamtale

mest lest