MDG vil ha firedagersuke

Avatar photo
Publisert 13. mars 2024 | 15:01

Det er på overtid at vi snakker om kortere arbeidstid, mener MDGs nestleder Lan Marie Berg.

Hun forteller til VG at kortere arbeidstid vil bli en av de viktigste sakene som skal diskuteres på partiets landsmøte i mai.

Partiet ønsker å prøve ut varianter som firedagersuke, 6-timersdag, eller fleksible alternativer for å øke livskvalitet og skape bedre balanse mellom jobb og fritid.

– Folk sliter seg ut og blir sykemeldte av tidsklemmen. Det går utover folks psykiske helse. Det koster også samfunnet enormt mye, sier Berg til VG.

Hun mener mindre arbeid vil gi nordmenn mer frihet.

På spørsmål fra VG om hvem som skal betale for arbeidskuttet, svarer Lan Marie Berg at man heller må se på hvor mye man kan spare på å jobbe mindre.

– Man må også se på pengene man slipper å bruke på at folk blir syke av stress og press. Staten bruker 53 milliarder årlig på sykmeldinger. Kortere arbeidstid kan gjøre at færre blir utbrente, sier MDG-politikeren.

I sosiale medier går utspillene fra Berg viralt. Mange opplever forslaget som radikalt.

– MDG vil fjerne det Norge tjener penger på, og så vil de ha firedagersuke. Det partiet lever virkelig i en verden for seg selv, skriver en person på X.

– Hvem skal betale for den femte dagen? For jeg regner med man fremdeles ønsker lønn for fem dager! Nå må det bli slutt på putesying. Vi har hatt barn og full jobb før også, påpeker en annen.

Forslaget er imidlertid veldig populært blant VGs lesere. Avisen har bygd inn en meningsmåling i saken om MDGs forslag om firedagers uke. I skrivende stund har denne fått nesten 50.000 stemmer.

Svimlende 60 prosent svarer at de mener 4-dagers uke er en god idé. Kun 20 prosent svarer at det er en dårlig idé, mens 13 svarer at det koster for mye. Syv prosent er usikre.

Skjermdump fra VG.

Endelig noe fornuftig! skriver en kvinne i VGs kommentarfelt på Facebook.

Folk trenger å leve også, ikke bare jobbe og dø. Samtidig trenger vi bedre lønninger. Det er ingen logikk i at sjefer blir milliardærer mens arbeiderne deres ikke får lønnsøkning. Dette er moderne slaveri, skriver en annen dame i kommentarfeltet.

mest lest