46 milliarder til gode – men sjekk skattemeldingen før du jubler!

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. mars 2025 | 08:15

Artikkelen er basert på en pressemelding fra Skatteetaten. 

Skatteetaten har startet utsendelsen av årets skattemelding, og frem til 4. april vil rundt 5,3 millioner lønnstakere, pensjonister og enkeltpersonsforetak motta sine skattemeldinger.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark understreker viktigheten av å sjekke skattemeldingen nøye, selv om den er forhåndsutfylt.

– Skatteetaten har forhåndsutfylt mye informasjon, slik at det er enklere å sjekke skattemeldingen. Men selv om deler av skattemeldingen allerede er fylt ut, kan det være feil i opplysningene og det kan være opplysninger du selv må legge til. Du må derfor sjekke skattemeldingen. Hvis det er noe du må justere eller legge til, skal du selv endre og levere før fristen 30. april, sier Funnemark.

Mange får igjen penger

Foreløpige tall viser at 2,8 millioner skatteytere ligger an til å få tilbake i gjennomsnitt 17 000 kroner hver, noe som utgjør totalt 46,4 milliarder kroner. Samtidig ligger 1,1 millioner an til å få restskatt på i snitt 40 800 kroner, som til sammen utgjør 46,9 milliarder kroner.

– Det er viktig å si at alle ikke får skattemeldingen i dag. Skatteetaten sender skattemeldingen ut puljevis over flere dager. Du får beskjed på e-post eller SMS når din skattemelding er klar, sier Funnemark.

Færre får restskatt etter kontroll

Tidligere års erfaringer viser at det kan lønne seg å sjekke skattemeldingen nøye. I fjor var det 1,2 millioner som i utgangspunktet lå an til å få restskatt, men etter nødvendige justeringer endte tallet på 840 000.

– Dette viser at det er viktig å sjekke skattemeldingen nøye. Vi ser at flere sjekker og gjør de nødvendige endringene, sier Funnemark.

Hva må du sjekke?

Blant de vanligste endringene folk gjør i skattemeldingen er oppdatering av renter og gjeld, formuesverdi på kjøretøy, reisefradrag, overskudd fra utleie av fast eiendom, foreldrefradrag og opplysninger om virtuell valuta eller krypto.

Skatteetaten anbefaler å sjekke at opplysningene som står i skattemeldingen stemmer med årsoppgaver fra arbeidsgivere, banker og andre kilder. I tillegg bør lån og renter være riktig fordelt mellom medlåntakere.

Hvis du har krav på fradrag, men er usikker på om du har fått med alt, kan du bruke Skatteetatens fradragsveileder, som er tilgjengelig på etatens nettsider.

Utbetaling og frister

De fleste vil få skatteoppgjøret før sommeren, men i tilfeller med kompliserte skattemeldinger eller manglende opplysninger kan det ta lengre tid. For de som må betale restskatt, er betalingsfristen 31. mai for å unngå renter.

Hvis du ikke leverer skattemeldingen innen fristen 30. april, risikerer du å få skatteoppgjøret sent, tidligst i juni.

mest lest