Ny rapport: Nesten 8000 meldinger om alvorlige bivirkninger etter koronavaksinen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. april 2023 | 16:50

Det har vært et langt avbrudd i offentliggjøringen, men for første gang på nesten fem måneder publiserer Statens Legemiddelverk en rapport om meldte bivirkninger etter koronavaksine.

Det er satt over 12 millioner doser siden desember 2020.

I en ny rapport skriver Legemiddelverlet de at de har mottatt 61.847 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksinasjon. Det er en økning på 923 siden forrige bivirkningsrapport, som kom i slutten av november.

Totale 7818 hendelser klassifiseres som alvorlige, som er en økning på 445 meldinger. 40 prosent av de alvorlige meldingene har ført til innleggelse på sykehus.

I tillegg er der registret 274 meldinger om dødsfall. De fleste dødsfallene har vært hos eldre og sykehjemsbeboere.

– De som opplever langvarige plager etter vaksinering, bør kontakte fastlegen for å få helsehjelp og en vurdering av mulige årsaker, sier overlege Ingrid Aas i en pressemelding ifølge TV 2.

Barn

Til nå har det blitt satt 484.629 doser på barn og unge mellom 12 til 17 år.

– Vi følger nøye med og er spesielt oppmerksomme dersom det meldes om alvorlige hendelser etter vaksinering i denne aldersgruppen, skriver Legemiddelverket.

For denne aldersgruppen er det meldt 711 bivirkningsmeldinger. Av disse er 102 klassifisert som alvorlige.

Cirka 80 prosent av bivirkningsmeldingene i denne aldersgruppen er fra jenter. Flere meldinger gjelder menstruasjonsforstyrrelser.

I tillegg har det blitt satt 6398 doser på barn i aldersgruppen 5 til 11 år, og 15 doser på barn fra 6 måneder til og med 4 år.

Totalt har Legemiddelverket fått 25 meldinger om mistenkte bivirkninger fra disse aldersgruppene.

Utmattelse og hodepine

Blant plagene som er rapportert etter vaksinene, er utmattelse, hodepine, menstruasjonsforstyrrelser, nevrologiske symptomer, muskelskjelettsymptomer og symptomer knyttet til mage og tarm.

Arrangerer konferanse om «det store bildet»: – Det medisinske bedraget er det som brenner mest (+)

mest lest