Ukraina lider tap i offensiven – vestlige stridsvogner mangler luftstøtte

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. juni 2023 | 07:36

Den ukrainske hæren har mistet flere tyske Leopard 2-stridsvogner og amerikanske Bradley-infanterikjøretøy.

Den ukrainske hæren har lidd betydelige tap i offensiven sørøst i landet de siste dagene, der den så langt har klart å gjenerobre flere mindre landsbyer.

Det viser i hvert fall det uavhengige dokumentasjonsmediet Oryx, som siden krigens start har talt opp hvor mye militært materiell de stridende partene har mistet under kampene.

Ifølge Oryx har ukrainske soldater mistet 16 Bradley infanterikjøretøy, hvis hovedformål er å transportere fotsoldater fra A til B på slagmarken.

De 16 ødelagte Bradleyene representerer rundt 15 prosent av de totalt 109 Bradleyene Ukraina har mottatt fra USA.

Da Biden-administrasjonen i januar i år bestemte seg for å donere Bradleys til Ukraina, anslo CNNs militæranalytiker James Marks at infanterikjøretøyets suksess var avhengig av støtte fra luftmakt og langtrekkende missilsystemer.

– Et militært kjøretøy som Bradley er greit, men det må brukes sammen med alle de andre militære enhetene, sier han til CNN.

Flere russiske soldater fikk Russlands høyeste militære utmerkelse for å ha ødelagt stridsvogner.

Vladimir Putins forsvarsminister deler ut medaljer etter at tyskproduserte Leopard-stridsvogner og amerikanske Bradley-kampvogner ble ødelagt, ifølge The Telegraph.

Forsvarsdepartementet har de siste dagene publisert flere videoer og bilder som viser en rekke angrep mot ukrainsk-bemannede pansrede kjøretøy og stridsvogner fra Ka-52 angrepshelikoptre og droner, skriver Reuters.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu tildelte soldatene utmerkelsene. Dette ble sendt på statlig russisk TV.

Ukraina har mottatt Leopard-stridsvogner fra flere europeiske land, deriblant Norge.

mest lest