Kommer ikke til enighet om å fjerne juntaen i Niger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. august 2023 | 10:47

Den vestafrikanske konføderasjonen av land (ECOWAS) godkjenner en militæraksjon mot juntaen i kupprammede Niger.

Det melder AFP, som skriver at aksjonen skal gjennomføres så snart som mulig.

De 15 vestafrikanske landene ECOWAS forbereder seg på å sende styrker inn i landet Niger, som ble utsatt for et statskupp i slutten av juli av landets nasjonalgarde, som for tiden kontrollerer landet.

Dette ble kunngjort av Elfenbenskystens president Alassane Quattara på vei hjem fra et krisemøte i ECOWAS i Nigerias hovedstad Abuja for å diskutere situasjonen i Niger.

– De militære sjefene har fortsatt andre konferanser for å sluttføre noen ting, men de har forpliktelser fra statsoverhodekonferansen om at operasjonen kan starte så snart som mulig, sier Quattara til BBC.

Samtidig frykter USA at militærjuntaen vil be om hjelp fra Wagnergruppen.

Landets demokratisk valgte president, Mohamed Bazoum, ble nylig avsatt i et statskupp av en militærjunta den 26. juli.

Juntaen begrunnet kuppet med at landet befinner seg i en vedvarende forverring av sikkerhetssituasjonen, i tillegg til dårlig sosial og økonomisk ledelse. Siden er landets grenser stengt og en nasjonal portforbud er innført.

Torsdag kveld ble landene ECOWAS enige om at en reservestyrke skal stå klar mot den nigerianske juntaen.

Quattara sa at Elfenbenskysten ville bidra med en bataljon på mellom 850 og 1100 soldater. Hvor mange soldater de andre landene i ECOWAS vil bidra med, er ennå ikke helt klart.

– Vi er fast bestemt på å gjeninnsette president Bazoum i sitt embete, sier Alassane Quattara.

Før han forlot krisemøtet i ECOWAS, som ble holdt i Nigerias hovedstad Abuja, forteller Quattara at ECOWAS har tidligere «blandet seg inn i Liberia, Sierra Leone, Gambia og Guinea-Bissau» når konstitusjonell orden har blitt truet i disse landene.

– I dag har vi en lignende situasjon i Niger, og jeg vil gjerne si at ECOWAS ikke kan akseptere det, sa Elfenbenskystens president. Forrige uke fikk kuppmakerne et ultimatum av medlemslandene i samarbeidsorganisasjonen.

Sett inn igjen president Bazoum, eller risiker at Ecowas-landene går inn i Niger med militære styrker. Kuppmakerne ignorerte kravet.

Det franske utenriksdepartementet sier i en uttalelse sent torsdag kveld at de «fullt ut støtter alle konklusjoner» fra de vestafrikanske landenes krisemøte torsdag.

Niger er en tidligere fransk koloni, og kuppet har ført til en bølge av anti-franske og pro-russiske følelser i regionen.

Ecowas har så langt ikke vært i stand til å komme til enighet om invasjonen i Niger på grunn av alvorlige uenigheter i sine rekker, rapporterte Al Jazeera sent lørdag.

Tidligere Nato-sjef advarer om krig i Afrika

mest lest