Vindmøllesatsing kan ryke: Truer med å flytte ut av Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. oktober 2022 | 11:32

Børsnoterte Cloudberry advarer om konsekvensene av skatteforslaget på vindkraft.

Direktør Andreas Thon Aasheim i Cloudberry, sier grunneiere og andre lokale berørte begynte å bli mer positive til vindutbygging i liten skala.

– Det er ganske fortærende at vi nå får denne skattepakken kastet i ansiktet på oppløpssiden. Det føles rett og slett urimelig, sier Aasheim, til E24.

– Som Finansdepartementet flere ganger har sagt – det er fortsatt ingen superprofitt i landvind, avkastningen er moderat, mange er i prisområder med lave priser, og inntektene er ofte låst inn i industrikraftavtaler. Politikerne må ikke lage et system i den tro at vindkraftutviklere håver inn på ekstrempriser, sier Aasheim.

Cloudberrys søknader om konsesjon i Norge utsettes nå i påvente av utfallet av skatteforslaget. Utfallet kan bli å flytte hele vindkraftutviklingen ut av landet.

Les også: Vindkraftverk i Nordland tåler ikke sterk vind

I forslaget fra regjeringen står det at grunnrenteskatten på landbasert vindkraft er utformet som en kontantstrømskatt.

«Det innebærer at inntekter og investeringer skattlegges løpende i det året de innvinnes/pådras,» skriver regjeringen i forslaget, ifølge E24.

Aasheim mener det er feil, og peker på at regjeringen foreslår at skattemessige underskudd skal fremføres for fremtidige fradrag, mens grunnrenteskatten for vannkraft og olje er utformet slik at underskudd fører til utbetaling av skatt. Han advarer om at konsekvensen av skatteforslaget slik det er nå, kan bli konkurs for eksisterende kraftverk.

Regjeringen lokker kommuner med penger hvis de tillater vindkraft

mest lest