Skal ha funnet «mørke skip» før Nord Stream-eksplosjonene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. november 2022 | 09:28

To ganske store skip skal ha vært i nærheten av stedet hvor Nord Stream-rørene ble sprengt i dagene før hendelsene, med sporingssystemer slått av.

Det er satellittovervåkingsfirmaet SpaceKnow som har funnet skipene, skriver den amerikanske teknologiavisen Wired. De hadde slått av AIS.

Skipene var store, det ene 130 meter langt og det andre 95.

– Vi har oppdaget noen «mørke skip» – fartøy av en betydelig størrelse, som passerte gjennom dette området, sier Jerry Javornicky, administrerende direktør i SpaceKnow, til avisen.

Store skip er pålagt å installere og bruke AIS, automatisk identifikasjonssystem. Av 25 skip SpaceKnow oppdaget, hadde 23 slått på AIS mens to ikke hadde det.

– Enkel måte å skjule seg på

Det er relativt sjeldent at skip slår av AIS-systemet, sier forsker og høgskolelektor ved Sjøkrigsskolen Ståle Ulriksen, til NRK.

Skip som «blir mørke» mistenkes ofte for å være involvert i ulovlig fiske, moderne slaveri, eller at det er snakk om krigsskip.

– Det kan godt være at disse skipene har vært delaktige i å plassere ting der. Noen har jo gjort det, så det kan godt hende at det er disse to fartøyene som har plassert sprengstoff. Men det er vanskelig å vite, sier Ulriksen.

Ulriksen sier det har vært mange observasjoner av russiske forskningsskip, sivile og yachter som har slått av AIS-en.

– Og så har de dukket opp et stykke unna, uten at vi vet hva de har gjort i mellomtiden. Det er gjort en god del slike observasjoner. De har slått av systemet utenfor viktige steder, for eksempel Tjeldbergodden på Nordmøre, der det går ledninger.

En ikke navngitt kilde i Nato bekrefter ifølge Wired at Nato har mottatt SpaceKnows data.

iNyheter #5 Helge Lurås kommenterer SABOTASJEN

mest lest