Foreslår å avvikle eksamen

Avatar photo
Publisert 13. november 2023 | 15:13

Et utvalg foreslår å erstatte de nasjonale prøvene med læringsrettede prøver, og å avvikle eksamen i grunnskulen.

Et flertall i utvalget mener det er på tide å avvikle eksamen i ungdomsskolen fordi de mener prøvene får for stort fokus, og at alle elever uansett har rett til videregående opplæring.

– Eksamen i seg selv er ikke et problem, men det skapar et fokus og kan snevre inn opplæringen. Allerede på 8. trinn ser vi at fokuset på eksamen startar. Det skaper stress og press, sier utvalgsleder Tine Sophie Prøitz til NRK.

Hun peker på at elevene har kompetansemål i læreplanane, og at elevane nesten dagleg blir vurdert av lærarane.

– Det er et vilkår for at dette tiltaket skal kunne bli innført at lærarane får på plass en måte som gjør at de kan samarbeide og bli enig om hva som er en god karakter i et fag, slik at elevane får ein likeverdig karakter, uavhengig av kva skule ein går på og kvar i landet ein bur.

Nasjonale prøver oppleves som lite nyttige av lærere

Utvalget foreslår en rekke endringer. De vil blant annet erstatte dagens nasjonale prøver med nye læringsstøtta prøver.

– Dei nasjonale prøvene blir i dag ikkje opplevd som nyttige for mange lærarar. Dei har også eit avgrensa utviklingsorientert fokus. Lærarane treng umiddelbar tilbakemelding på læringa til elevane, og då meiner vi læringsstøtta prøver er betre.

I tillegg foreslår utvalet å erstatte elevundersøkinga med ei ny undersøking av skulemiljø for blant anna følge opp alvorlege hendingar i skulemiljøet.

Regjeringen vil vurdere forslagene

Utvalget ble satt sammen i fjor for å evaluere hvordan kvalitet og kunnskap blir målt i skolen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) fikk overlevert rapporten mandag. Hun sier det er på høy tid med en vurdering.

– Vi får tilbakemelding på at systemet ikkje fungerer optimalt, og ikke svarer på de utfordringene vi har i skolen i dag.

Hun er bekymret over at det er så mange som sier de opplever negativt stress og mobbing i skolen, og at de faglige resultatene går ned.

Høy terskel for å fjerne eksamen

Nordtun er usikker på om hun kommer til å fjerne eksamen i ungdomsskolen, men sier at mange av forslagene i rapporten virker interessante.

– Jeg tenker vi må ha en høy terskel for å fjerne eksamen. Men jeg vil ha en kunnskapsbasert tilnærming til dette, så av den grunn skal jeg sette meg grundig inn i det før vi tar en avgjørelse.

Forslagene til utvalet blir nå sendt ut på høring, og det blir høringskonferanser i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo.

Frykter skolen kan bli en forlenget barnehage

Marcus Elias Rødseth i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er uenig med forslaget om å fjerne eksamen.

Marcus Rødseth. Foto: Sandefjord FpU.

– Det er viktig å kunne måle elevenes kunnskaper og ferdigheter. Eksamen er viktig og sikrer en rettferdig vurdering av elevens kunnskap.

Han mener det er viktig å stille krav.

– Jeg frykter at venstresiden gjør grunnskolen til en forlenget barnehage. De vil fjerne eksamen, fjerne lekser, fjerne fraværsgrensa, samtidig som KrF vil utsette skolestart. Vi må huske at skolen skal forberede unge på voksenlivet. Da er det viktig at vi har forventinger og stiller krav til ungdommen, sier Rødseth til iNyheter.

mest lest