Ukraina-støtten splitter Stortinget: – Norge henger etter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. november 2024 | 06:46

Debatten om Norges økonomiske bidrag til Ukraina blusset opp i NRK-Debatten tirsdag kveld, med sterke uenigheter mellom partiene.

Programleder Fredrik Solvang startet med en dyster oppdatering om situasjonen i Ukraina:

– På to måneder har Ukraina mistet like store landområder som i hele fjor, mens 80 000 russiske soldater har mistet livet i samme periode. Ukraina er langt unna å bygge opp en styrke som kan ta tilbake det Putin har erobret. Norske politikere vurderer nå å bruke milliarder fra oljefondet til våpen som ammunisjon, droner og tanks.

Høyre vil tredoble støtten
Høyres Ine Eriksen Søreide var tydelig på at Norge må bidra mer:
– Vi foreslår å øke støtten til 45 milliarder kroner i 2025. Ukraina står midt i en avgjørende fase, og krigen kan tapes hvis vi ikke intensiverer innsatsen. Det er på tide at vi tar vårt ansvar på alvor.

Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust forsvarte regjeringens linje, men unngikk å gi et konkret svar på hvor mye støtten kan økes.

– 15 milliarder er et minimum. Vi er åpne for å gi mer, men vi må gjøre dette på en ryddig måte. Når det reviderte statsbudsjettet kommer i desember, vil vi kunne vurdere situasjonen bedre, sa han. Aukrust understreket at Norge allerede bidrar betydelig sammenlignet med andre land.

Venstre: – Norge må opp på nivå med Danmark

Venstres leder, Guri Melby, gikk hardt ut mot regjeringens innsats:
– Norge gir mindre enn mange andre europeiske land målt som andel av BNP. Vi burde minst være på nivå med Danmark.

– Vi vil gi 105 milliarder kroner til Ukraina neste år, sier Melby til VG tirsdag, om det som skal være en lekkasje fra partiets alternative statsbudsjett.

Økonomiprofessor Espen Henriksen avviste at en økning i støtten vil ha store konsekvenser for norsk økonomi.
– Statsbudsjettet tåler en økning på 45 milliarder kroner uten vesentlige inflasjonsrisikoer, sa Henriksen og utfordret dermed regjeringens bekymringer om økonomisk bærekraft.

mest lest