FHI: Varsler viktig funn etter vaksinering

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. desember 2022 | 11:21

Det er økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinasjon med Pfizer hos jenter fra 12 til 15 år, ifølge FHI.

Det er vanlig med menstruasjonsforstyrrelser blant jenter i denne alderen, men forekomsten er høyere hos dem som har fått én vaksinedose fra Pfizer, ifølge en studie fra Folkehelseinstituttet.

De første meldingene om at flere kvinner opplevde menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinering kom tidlig på sommeren 2021.

– 4,7 prosent av deltakerne rapporterte at den siste menstruasjonsblødningen før vaksinasjon var kraftigere enn det de vanligvis opplever. Etter vaksinasjon rapporterte flere, 7,3 prosent, at den første menstruasjonsblødningen etter vaksinen var kraftigere enn vanlig, sier prosjektleder og lege Lill Trogstad.

Resultater av kartleggingen

Dette er resultatene av kartleggingen:

  • Rundt 80 prosent av jentene i denne aldersgruppen fikk én vaksinedose.  Nær alle jentene i studien hadde fått Comirnaty (BioNTech og Pfizer).
  • Studien viser at menstruasjonsforstyrrelser blant jenter i alderen 12–15 år er vanlig. Hele 22,6 prosent av jentene i studien hadde opplevd uregelmessigheter ved siste menstruasjon før vaksinasjon.
  • Andelen som opplevde kraftigere menstruasjonsblødning enn vanlig var høyere etter vaksinasjon (7,3 prosent) enn før vaksinasjon (4,7 prosent).
  • Kun 1,5 prosent av de vaksinerte jentene hadde hatt korona-infeksjon i perioden undersøkelsen ble gjennomført. Blant jentene som ikke var vaksinert hadde 28 prosent hatt korona-infeksjon.
  • Vi så en antydning til at de uvaksinerte jentene med gjennomgått koronainfeksjon også hadde økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser, men sammenhengen med infeksjon må følges opp i nye studier.

Les også: mRNA-vaksineforsker tilbake på Twitter

Skjermbilde: FHI

Ble kronisk syk etter korona-vaksinering: − Vi har smerter i hjernen

mest lest