Jihadistisk terror er mer dødelig enn høyreekstrem terror

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. desember 2022 | 11:03

Ekstreme islamister har hatt en helt annen gjennomføringskraft og voldskapasitet enn høyreekstreme terrorister, viser nye tall fra FFI.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har gått gjennom 203 tilfeller av høyreekstrem terror i Vest-Europa. Arbeidet er gjort sammen med Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, skriver NRK.

Tallene viser at jihadistisk terror er seks ganger mer dødelig enn høyreekstrem terror.

– Jihadisme har vært en mye større og dødeligere trussel til nå, sier sjefsforsker ved FFI, Petter Nesser til NRK.

Tallene viser I snitt ble seks personer drept for hvert jihadistiske angrep, mens høyreekstr terrorangrep i snitt tok livet av en person.

Les også: PST tror ikke på terrorangrep fra klimaaktivister – ennå

En forklaring på at islamistiske terrorangrep har vært mer dødelige, er at jihadister historisk sett har planlagt og angrepet i grupper.

– Jihadistene har hatt en helt annen organisering og voldskapasitet. Når jihadister for eksempel har bygget bomber har de gjort det med en kompetanse og brukt personer med høy gjennomføringskraft, Nesser.

Nesser vil også slå hull på oppfatningen om at høyreekstrem terror har vært i voldsom vekst, mens islamistisk terror er redusert.

– Islamistisk terror har gått ned mindre enn de fleste tror. Høyreekstrem terror har økt, men det er foreløpig en svak økning, sier Nesser.

Terrordømt IS-kvinne er igjen internert i påvente av tvangsutsendelse

mest lest