PST tror ikke på terrorangrep fra klimaaktivister – ennå

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 26. november 2022 | 09:00

Poetnsialet har fått oppmerksomhet etter at klimaktovisten Joachin Skahjem har sagt at han mener vold kan være aktuelt fordi saken er «eksistensiell».

PST sier imidlertid at de fortsatt vurderer det som svært lite sannsynlig at klimaaktivister vil utføre angrep i Norge.

– Det jeg definitivt ikke kan utelukke er at vold vil skje, og det tror jeg kommer til å skje, sa klimaaktivist Joachim Skahjem på NRK Debatten torsdag.

Han hadde sagt tilsvarende på en podkast med Ole Asbjørn Ness tidliger i uken.

I sin åpne trusselvurdering i januar skrev PST at det er svært lite sannsynlig at klimaaktivister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge. Det er fortsatt vurderingen.

– Om noen vil bruke ulovlige virkemidler, mener vi det vil handle om skadeverk og ordensforstyrrelser. Det er politiets mandat å håndtere detsier Eirik Veum til Aftenposten. Han er nå seniorrådgiver i PST.

Kommunikasjonsdierktør Trond Hugubakken skrev følgende i en epost til NRK i forkant av Debatten:.

«Klima, miljø- og naturvernsaker saker kan imidlertid for enkelte oppleves som eksistensielle trusler som det haster med å finne løsninger på. Tematikken har derfor et potensial til å radikalisere enkeltpersoner.»

Leder for Ekstremismekommisjonen, Cathrine Thorleifsson, er skremt over Skahjems uttalelser.

– Den store majoriteten av klimabevegelsen er ikkevoldelig. Samtidig kan man få enkeltindivider eller grupper på randsonen av denne bevegelsen som radikaliserer seg mot voldelig ekstremisme, sier hun til NRK.

Skahjem trakk seg fredag fra organisasjonen Stopp Oljeletinga. De sier de tar avstand fra vold, men at sabotasjeaksjoner kan være aktuelt.

Klaus Schwab: – Kina er en rollemodell

mest lest