Klimaaktivist utelukker ikke bruk av vold: – Equinor driver med «massedrap»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. november 2022 | 02:35

En ny generasjon klimaaktivister tar i bruk radikale metoder i klimakampen

– Man kan bli så kreativ en vil. Om en bruker molotovcocktail eller fyrstikk er jeg ikke opptatt av. Poenget er at Equinor driver med massedrap støttet av staten, det må folk få bekjempe, sa klimaaktivist Joachim Skahjem (24) i Debatten på NRK torsdag kveld.

De nye taktene i klimakampen falt ikke i god jord for Frederic Hauge, som var med å stiftet Bellona i 1997.

– Våre aksjoner har gått fredelig for seg. Sammen med Natur og ungdom har vi stått for ikke-voldtradisjoner. Noe av det vi ser i dag utfordrer det, sier Hauge, i Debatten.

Joachim Skahjem var en av dem som griset til Monolitten i forrige uke. Han forsvarte bruken av sterke virkemidler i kampen mot klimaendringene.

– António Guterres har sagt at det ikke er klimaaktivistene som er farlige radikale, men det er myndighetene som fortsetter fossilindustrien, sier Skahjem.

Les også: Klimaaktivist sier han er villig til å bruke vold og at han «forstår» om noen sprenger Equinor

Skahjem drog paralleller til andre verdenskrig, da motstandsfolk som Max Manus og Gunnar Sønsteby brukte vold i sin kamp.

– Jeg tror vi alle er glade for det i dag. Det skjedde da, kan være at det må skje igjen. Liv kan også gå tapt i klimamotstanden, men det håper jeg ikke det gjør.

Frederic Hauge er forbauset over utalelser fra klimaaktivist Joachim Skahjem. Skjermbilde fra Debatten.

Frederic Hauge er forbauset og han mener vi ikke bør ta for lett på det som skjer nå. Han sier det er uakseptabelt og bør nedkjempes på det sterkeste.

På Facebook kommenterer Sløseriombudsmannen de mange aksjonene mot kunst på denne måten.

– Hvorfor går klimaaktivistene alltid etter klassisk figurativ kunst? Ser aldri noen hiver maling hos Black box, høstutstillingen, eller noe annet som anerkjennes som statsstøtteverdig av offentlig ansatte kunstkjennere nå.

Forskere ropte slagord mot flyreiser på Værnes lufthavn

mest lest