Vil bruke vold i klimakampen: Nå forlater han Stopp Oljeletinga

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. november 2022 | 14:41

– Om man bruker molotovcocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor driver med massedrap som er støttet av staten. Det må folk få kjempe mot, sa klimaaktivist Joachim Skahjem (24) i Debatten på NRK torsdag kveld.

Det skapte bråk og motstand også i den øvrige klimabevegelsen. Nå forlater Skahjem organisasjonene han har deltatt aktivt i.

– Jeg er enig i avgjørelsen om at jeg går ut av organisasjonen, fordi vi har ulike ideer om metoder, sier Skahjem til TV 2 fredag.

– Jeg vil presisere at jeg aldri har tatt til orde for vold mot mennesker. Jeg vil aldri skadet et menneske, og det er nettopp derfor jeg tar til orde for sabotasje av objektene som skader mennesker, sier han videre.

Tidligere i uken hadde han tatt til orde for å bruke vold også på podkasten Ness, uten at det den samme offentlige reaksjonen oppsto.

Les også: Klimaaktivist sier han er villig til å bruke vold og at han «forstår» om noen sprenger Equinor

Klimaaktivisten har deltatt i flere aksjoner sammen med gruppen Stopp Oljeletinga. Aksjonistene har tilgriset Monolitten i Frognerparken med maling og forsøkt å lime seg fast til det ikoniske maleriet «Skrik» på Munch-museet.

Men denne uken åpnet Skahjem for mer radikale midler:

– Det jeg definitivt ikke kan utelukke er at vold vil skje, og det tror jeg kommer til å skje, sa Skahjem torsdag.

– Skadeverk eller en bombe under en oljerigg? Hva snakker man om her? spurte programleder Fredrik Solvang.

– Man kan bli så kreativ man vil. Om man vil bruke Molotov cocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor holder på et massedrapsprosjekt som er støttet av staten, og da må det norske folk få lov til å kjempe mot det. Opprør er en del av demokratiet, sa Skahjem.

– Hvis PST hører på nå: jeg ville gjort det.

Organisasjonens talsperson, Astrid Rem, forteller til TV 2 at årsaken til at Skahjem forlater Stopp Oljeletinga er utsagnene hans på Debatten.

– Sammen med Skahjem har vi blitt enige om å skille veier. Det er på grunn av det Joachim sa, og at han kan se for seg at han vil ta i bruk metoder vi ikke er enige i. Da har han ikke en plass i organisasjonen, forklarer Rem.

Elon Musk: – Ytre-venstre holdninger har blitt fremmet gjennom Twitters ansatte

mest lest