Zelenskyj er i Norge: – Jeg vil personlig takke for all støtte

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. desember 2023 | 08:48

Mindre enn ett døgn etter møtet med president Joe Biden i USA, har den ukrainske president Volodomyr Zelenskyj, reist til Oslo.

– Jeg ønsker Zelenskyj varmt velkommen til Norge. Nå ser jeg frem til å møte og ha samtaler med ham. Norge fortsetter å støtte Ukrainas forsvarskamp. Vi gir Ukraina sterk og langvarig støtte i deres kamp for frihet og demokrati. Det er viktig også for vår frihet og sikkerhet, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Zelenskyj og Støre skal ha møter der Norges videre støtte til Ukraina blant annet er tema. Det blir også et nordisk toppmøte med president Zelenskyj.

Zelenskyj skal også delta på det nordiske toppmøtet med Støre, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Zelenskyj vil også holde en tale for stortingsrepresentantene onsdag og delta i møter med stortingspresidenten og de parlamentariske lederne.

– Det er en stor ære å motta Zelenskyj i Stortinget. Dette viser alvoret i situasjonen, og det viser at vi står sammen om våre felles demokratiske verdier. Vi må være konstant oppmerksomme på krigen i Ukraina selv om den nå drar ut i tid, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i en pressemelding.

Kongehuset opplyser også om at Kong Harald skal motta Zelenskyj i audiens. 

Kronprinsen og Kronprinsessen vil også være til stede.

I et innlegg på sosiale medier takker Zelenskyj Norge for støtten i kampen mot den russiske invasjonen.

– Sammen med statslederne i Norge, Danmark, Island, Finland og Sverige vil vi diskutere styrking av det militære, politiske og økonimiske samarbeidet, så vel som vår felles fremtid i Europa. Vårt mål er sikkerhet og en rettferdig og varig fred på kontinentet, skriver Zelenskyj på X.

– Jeg vil personlig takke Norge for all deres viktige og urokkelige støtte for Ukraina siden krigen brøt ut, avslutter han meldingen.

Politiet i Oslo opplyser om restriksjoner:

mest lest