Skatteklager og tilståelser i pendlerboligskandalen

Avatar photo
Publisert 13. desember 2024 | 18:55

Pendlerboligsaken har de siste årene rystet Stortinget og flere profilerte politikere. Mens noen har kjempet seg gjennom rettssystemet med krav om tilbakebetaling av skatt, har andre blitt stilt til ansvar for ulovlig utnyttelse av pendlerboliger.

Skatteklagenemnda har nylig konkludert i favør av flere stortingspolitikere som ble ilagt betydelige skattekrav for pendlerboliger. Dette inkluderer blant annet politikere som leide ut deler av sine private boliger mens de bodde i pendlerboliger på statens regning.

Ifølge VG er det 38 nåværende og tidligere stortingspolitikere som har fått varsel om skattesmell. Mange av disse sakene har kommet utenfor medias søkelys, mens andre har fått betydelig fokus.

I en av de mest profilerte sakene har klagen til SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes blitt tatt til følge, melder VG.

Fylkesnes, som tidligere måtte låne penger for å dekke et skattekrav på nærmere 700.000 kroner, får nå tilbakebetalt beløpet og dekket sakskostnadene. Nemnda har fastslått at det ikke var grunnlag for skattekravene, selv om politikerne leide ut deler av sine hjem.

Advokatene som har representert flere av politikerne uttrykker lettelse over avgjørelsen, som setter punktum for en langvarig prosess. Samtidig understrekes det at det gjenstår enkelte saker som ennå ikke er behandlet.

Espen Teigen erkjenner bedrageri

Mens enkelte politikere har fått medhold i sine klager, har saken tatt en annen vending for Espen Teigen, som er tidligere rådgiver for Frp-leder Sylvi Listhaug. Teigen er tiltalt for grovt bedrageri etter å ha mottatt pendlerbolig uten å oppfylle kravene.

Ifølge tiltalen meldte Teigen feilaktig flytting til Trøndelag i 2015, før han året etter tiltrådte en stilling i Justisdepartementet. På denne måten mottok han pendlerbolig og unngikk skatteplikt for fordelen.

Til sammen skal han ha spart 390.000 kroner.

I forkant av rettssaken har Teigen valgt å erkjenne straffskyld, noe han tidligere nektet. Det melder TV2.

Han forklarer at han har betalt tilbake pengene og ønsker å ta ansvar for sine handlinger. Teigen beskriver situasjonen som en dyrekjøpt erfaring og håper på en kort prosess i retten.

– Jeg håper dere tilgir meg, og jeg beklager til alle dem jeg har skuffet så inderlig. Det gjør fryktelig vondt. Jeg er dypt takknemlig for støtten fra min familie, venner og de som har stått ved min side gjennom tykt og tynt, uttaler han til TV2.

Teigen har også møtt utfordringer i sin senere karriere ved deriblant å tiltrå fra sin jobb i Nettavisen etter at NRK avslørte at han hadde lånt penger fra kilder. Han er nå journalist for Document.no.

Les også: Document-journalist anmeldt for hatefulle ytringer

Omfattende fusk

Pendlerboligskandalen handlet oppsummert om misbruk, ofte med overlegg, av statlige pendlerboliger som tilbys skattefinansiert til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer med bosted utenfor Oslo. Disse boligene er ment som et skattefritt frynsegode for folkevalgte som bor mer enn 40 kilometer unna Stortinget.

Saken ble først kjent i 2021 da Aftenposten avdekket at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis pendlerbolig mens han fortsatt var registrert hjemme hos foreldrene. Denne avsløringen førte til hans avgang som statsråd og partileder.

Avsløringene fikk også konsekvenser for andre fremtredende politikere. Eva Kristin Hansen trakk seg som stortingspresident, og Hadia Tajik forlot sine verv som statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet etter grove avsløringer om misbruk av ordningen.

Les også: Ny pendlersak for Tajik

Etterforskning viste at både Stortinget og Statsministerens kontor hadde feiltolket skattereglene, noe som førte til krav om tilleggsskatt for 45 politikere for perioden 2017–2020. Selv om påtalemyndigheten henla sakene i desember 2022, var skandalen en vekker for hvordan økonomiske goder for folkevalgte forvaltes.

Espen Teigen reagerer på at politikerne fikk sine saker henlagt.

– Det vitner om en stor ukultur, som det er på høy tid ryddes opp i. Jeg ønsker å bruke denne erfaringen for å sikre et kritisk blikk på det som foregår blant politikerne i Norge, sier han til TV2.

Dette er de mest profilerte politikerne som ble rammet av pendlerboligskandalen:

  • Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
  • Torgeir Knag Fylkesnes (SV)
  • Olemic Thommessen (Høyre)
  • Tellef Inge Mørland (Ap)
  • Kristian Tonning Riise (H)
  • Himanshu Gulati (FrP)
  • Eva Kristin Hansen (Ap)
  • Hadia Tajik (Ap)
  • Trond Giske (Ap)
  • Tore Storehaug (KrF)
  • Sveinung Rotevatn (Venstre)

mest lest