Hvorfor er det så mye antisemittisme blant muslimer?

Friedel Brandt
Tromsø
Publisert 14. januar 2024 | 22:00

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

I disse tider har vi sett hva muslimer kan få seg til å gjøre av grusomheter mot jøder. Dette er ikke bare et resultat av opprettelsen av staten Israel, men et hat som har røtter helt tilbake til opprettelsen av Islam på 600/700-tallet og fram til i dag.

Muslimenes såkalte profet Muhammed kom i konflikt med jødene på denne tiden. Jødene avviste hans religion og Muhammed la dem for hat. Han klarte etterhvert å få tilhengere og opprettet en hær. Mange jøder ble deretter forfulgt.

I ett av angrepene mot en jødisk stamme da de ble fordrevet fra Medina i år 627 (en oase i Saudi Arabia) av Muhammed og hans krigere, ble mange jøder massakrert. 800/900 menn fra stammen ble halshugget.

I Marokko i 1033 ble ca. 6000 jøder drept av muslimer. I Irak i 1941 ble mellom 500 og 1000 jøder drept av muslimer osv. osv.. Mange jøder bodde før 2. verdenskrig i arabiske land i Midtøsten, men ble forfulgt og fordrevet, særlig etter opprettelsen av staten Israel.

Det tragiske i disse historiene er bl.a. at muslimene i ettertid har fått slike fortellinger i sosial arv som noe positivt. Dvs. det har blitt fortalt av islamister og imamer i moskeene opp gjennom tidene som en forbilledlig handling. Ungdommen har blitt indoktrinert med dette som en del av denne arven både i moskeer, skoler og arabiske hjem.

At det muslimske hatet mot jødene er blitt holdt i hevd viser også følgende historie. Sentrale ledere i den muslimske palestinske bevegelsen hadde nært samarbeid med nazistene under andre verdenskrig. De ønsket å finne en løsning på det jødiske «problem».

I en artikkel i Aftenposten fra mai 2015 står det blant annet, sitat «Da Haj Amin al-Husseini (palestinsk leder) for 70 år siden forlot et Tyskland i ruiner, var det med nazistenes ideologiske dødsbo i bagasjen. Fanatismen til stormuftien av Jerusalem skulle i hans nye arabiske eksil sette varig preg på konflikten mellom palestinere og israelere», sitat slutt.

Man kan derfor si at islam med islamister i førersetet har tatt over stafettpinnen etter nazistene.

mest lest