Palestina-demonstranter angrep gjerde utenfor Det hvite hus: –Fuck Joe Biden!

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 14. januar 2024 | 16:25

Pro-palestinske demonstranter ropte «Fuck Joe Biden» mens de forsøkte å rive ned et forsterket gjerde utenfor Det hvite hus under en intens protest lørdag kveld, amerikansk tid.

På grunn av den aggressive demonstrasjonen ble ikke-essensielt personell evakuert som en forsiktighetsregel, ifølge Secret Service.

Videoopptak viser folkemengder som rister gjerdet så kraftig at en del av det forfalt, samtidig som en gruppe Secret Service-politifolk presset dem tilbake for å hindre at demonstrantene trengte seg inn på området.

Det skal ha blitt kastet vannflasker på politibetjenter, og noen skal ha brukt brukte pinner fra palestinske flagg som våpen mot tjenestemennene.

Enkelte forsøkte å klatre over gjerdet.

– Bryt det ned! Du støtter drapet på barn!, ble ropt fra en demonstrant.

Artikkelen fortsetter.

Gjerdet fikk noe «midlertidig skade», men selve hovedgjerdet rundt Det hvite hus og de tilstøtende bygningene forble urørt, ifølge en talsperson for Secret Service.

Ingen ble pågrepet.

Secret Service hadde reist gjerdet noen timer tidligere i forkant av protesten utenfor Det hvite hus, som var planlagt som en avslutning på en marsj gjennom Washington DC som krevde avslutning på den israelske militæroperasjonen i Gaza.

Tusenvis av demonstranter deltok i markeringen. Det ble båret skilt med budskap som «Ingen stemmer for Genocide Joe», «Biden har blod på hendene» og «La Gaza leve».

Artikkelen fortsetter.

Israel har drevet omfattende krigføring i Gaza som følge av en brutal terrorhandling fra Hamas den 7. oktober, der den islamske militante gruppen drepte rundt 1 200 mennesker, hovedsakelig sivile, og tok 250 andre som gisler.

President Joe Biden har vært en støttespiller for Israel og har bidratt med økonomisk og militær støtte blant annet i form av omfattende salg av ammunisjon. To ganger i desember ble et nødsalg godkjent av Biden, uten behandling i kongressen.

Les også: Ber Netanyahu unngå «ytterligere skade på sivile»

– USA er forpliktet til Israels sikkerhet, og det er avgjørende for amerikanske nasjonale interesser å sikre at Israel er i stand til å forsvare seg mot truslene de står overfor, sa det amerikanske utenriksdepartementet, som nylig sendte nesten 14 000 runder med stridsvognammunisjon til en verdi av 106 millioner dollar til den jødiske staten.

Samtidig har utenriksdepartementet understreket viktigheten av å minimere sivile tap.

– Vi fortsetter å sterkt understreke overfor Israels regjering at de ikke bare må overholde internasjonal humanitær lov, men også ta alle mulige skritt for å forhindre skade på sivile, ble det uttalt.

– Hamas gjemmer seg bak sivile og har bunkret seg inne blant sivilbefolkningen, men det reduserer ikke Israels ansvar og strategiske imperativ for å skille mellom sivile og Hamas-terrorister når de utfører sine militære operasjoner,» sa departementet videre.

Denne typen kampanje kan bare vinnes ved å beskytte sivile, understreker dem.

Omtrent israelske 132 gisler holdes fortsatt i Gaza.

mest lest