Vil ikke la seg stanse av internasjonal rett: – Dette er altså staten som Vesten forsyner med våpen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 14. januar 2024 | 13:56

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjør at de ikke vil la seg stanse av Den internasjonale domstolen (ICJ) i Gaza-krigen, melder Reuters.

ICJ er FNs domstol og øverste juridiske organ, og folkerettens eneste generelle internasjonale domstol. Den ble opprettet i 1945 etter andre verdenskrig og Holocaust.

Israels harde standpunkt kommer som respons på anklager om folkemord rettet mot nasjonen. Den tidligere apartheid-staten Sør-Afrika har levert søksmål som hevder Israel for å begå folkemord mot palestinerne.

Netanyahu avviser kategorisk håpet om en stans i krigen og erklærer at ingen kan hindre dem i å forfølge krigen i Gaza til det han kaller «total seier.»

– Ingen vil stoppe oss – ikke Haag, ikke ondskapens akse, ingen, slår Netanyahu fast.

Uttalelsen kommer etter at Hamas gjennomførte et brutalt terrorangrep på Israel i oktober, og det har nå gått 100 dager siden den tragiske hendelsen som kostet rundt 1200 mennesker livet.

Nå vurderer Netanyahu også muligheten for å kapre områder langs den såkalte «Philadelphi-korridoren», som grenser til Egypt.

Den endelige beslutningen er imidlertid ennå ikke tatt, ifølge Netanyahu.

– Det jødiske folk er ikke okkupanter på sitt eget land og heller ikke okkupanter i vår evige hovedstad Jerusalem, og ingen FN-resolusjon kan fordreie den historiske sannheten, sa uttalte statsministeren rundt nyttår.

Les også: IDF: Vi har ødelagt alle Hamas-kommandosentre i Nord-Gaza

Ifølge Sør-Afrika har Israel med viten og vilje skapt ulevelige forhold på Gazastripen og intensjonen om å ødelegge Gaza har «blitt pleiet fra høyeste statlig nivå». Nå ber Sør-Afrika FN-domstolen å beordre stans i krigføringen.

Israel kontrer anklagene ved å betegne dem som en «ærekrenkelse.» Under høringen i Haag argumenterte Israel for at krigføringen i Gaza er selvutforsvar.

På åpningen av høringsrundene i ICJ i Haag, reagerte Natanyahu med vantro mot anklagene om folkemord.

– Vi kjemper mot terrorister, og vi kjemper mot løgner, sa Netanyahu torsdag.

Verden er blitt snudd på hodet, forklarer han. Israel begår ikke folkemord, de kjemper mot folkemord.

– De slaktet, de voldtok, de brente, de lemlestet og halshogde, sier statsministeren, sa Netanyahu om terrorangrepet av væpnede palestinere mot israelske sivile 7. oktober.

Les også: Ber Netanyahu unngå «ytterligere skade på sivile»

Ifølge palestinske helsemyndigheter har nærmere 24 000 palestinere blitt drept i israelske angrep på Gazastripen. De hevder at de omkomne for det meste er kvinner og barn. Ytterligere 7000 personer skal være meldt savnet, trolig fastklemt under ruiner.

Statsminister Netanyahus uttalelser har fått blant annet Rødt-politiker Mímir Kristjánsson til å reagere.

– Dette er altså staten som Vesten forsyner med våpen (Norge også, ad omveier i USA). Det er rett og slett skammelig, skriver han på X.

Også Edward Snowden har kommentert saken.

– Uansett hvilken politikk du har, bør det skremme deg at mediene som hevder å bry seg mest om «feilinformasjon» undertrykte dekningen av Sør-Afrikas sak mot Gaza-folkemordet, men dekket Israels forsvar fullt ut neste dag – med vilje nektet deg hele historien.

mest lest