Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.
Siden pressen ikke skriver noe om det.
I 2021 fikk MDG, som befinner seg ytterst på venstre siden i norsk politikk, 3,9 prosent oppslutning i stortingsvalget. For partiet var dette en katastrofe, fordi den svært radikale partiledelsen så for seg 10 prosent, og kanskje hele 15 prosent.
Grønn woke
De siste tallene ville gitt woke-partiet som selv mente deres tillitsvalgte var for «krasse, kompromissløse, umodne og ensporede» i valgkampen, en stor gruppe på Stortinget.
Med 3,9 fikk bare den godt likte Une Bastholm, den særdeles omdiskuterte Lan Marie Berg og ex-fiasko-partileder Rasmus Hansson nyte godt av Stortingets millionlønninger og de mange lukrative frynsegoder.
Leppestiftpolitikere
Meningsmålinger etter valget i 2021 forteller egentlig historien om en gjeng politikere som skrek og skrek til ingen nytte. Og når de ikke skrek forsøkte de å manipulere velgerne ved å smile bredt med hvite tenner og rød leppestift.
MDG ble mest kjent for å ha sterke ønsker om å ødelegge Norge. Å stenge ned alt som har med fossil produksjon å gjøre er nettopp å ødelegge vår nasjon. De grønne ensporede ble også kjent for å utvise en sterk forakt for nordmenn som ikke kjøpte seg en elbil, og de ville gi bort 900 milliarder kroner i bistand.
Grønne klimajournalister
Siden det grusomme valget for det rødgrønne i 2021 har partiet raknet i det stille. Pressen er som alltid aldri på banen når det gjelder MDG. Kan det skyldes at MDG egentlig tilhører klimajournalistenes dekningsfelt? Og man kan jo bare gjette på hva grønne journalister stemmer på.
15. september 2021 avla fagbladet Journalisten et besøk hos NRKs klimaredaksjon. Den nyansatte klimajournalist Iselin Fjeld uttalte da følgende:
– Nå har jeg endelig funnet hylla mi. Jeg kjempet i mange år for at klima skulle bli en prioritert sak i mediebildet. Så for meg er klimaredaksjonen en stor seier. Vi skal gjennom et grønt skifte uansett, hevdet Fjeld som etter dette neppe burde kalt seg journalist i det hele tatt.
Uansett, det blir ikke mye kritisk journalistikk mot klimapartiet MDG med slike journalistiske holdninger. I 2021 var det forøvrig 15 prosent av landets journalister som ville stemt på MDG da de ble spurt.
36 måneder under sperregrensen
For partier som søker makt er det helt avgjørende å få fire prosent eller mer i et valg. Befinner partiet seg under de magiske fire, innebærer det som regel en ørkenvandring i skyggens dal.
Gjennomsnitt av alle månedlige målinger notert ned av Poll of Polls forteller at siden oktober 2021 har MDG hatt en fireprosent-oppslutning kun fire ganger.
Samtidig har de vært under fire prosent hele 36 ganger.
I desember i fjor viste målingene en oppslutning på 3,1 prosent.
Dette innebærer at kun 90.000 velgere gidder å trykke på den grønne knappen, og det igjen vil gi MDG kun en politiker i stortingssalen.
Det rakner
Sentrale MDG-politikere har for lengst innsett at partiet går til grunne. Partiets store profil Lan Marie Berg har kastet kortene og tar ikke gjenvalg. Nylig orket hun heller ikke lenger å sitte i den viktige kontrollkomite på Stortinget.
Rasmus Hansson som har vært en slags hovedarkitekt for MDG sier også farvel til norsk politikk.
Tredjemann på Stortinget Une Bastholm trakk seg som partileder i 2022 utbrent av all skrikingen i MDG, men etter en lengre tenkepause tar nå hun likevel gjenvalg til de gode dager på Stortinget, hvis Akershus vil ha henne da.
– Jeg er helt nyforelsket i det å arbeide på Stortinget, sa hun til Aftenposten i mai 2024.
Fortjener applaus
MDGs fremtid ligger nå først og fremst i hendene på bergenseren Arild Hermstad som topper Oslo-listen. Og det er nok kun i Oslo det finnes mange nok velgere til å gi MDG og Hermstad en stortingsplass.
Resten av Norge har svært lite sans for MDGs partileder, og Hermstad er nok symbolet på den lille musa som brølte, men gikk til grunne. Hermstad kommer nok til å ta med seg MDG ned i den stupmørke politiske kjeller, og dermed er MDG radert ut.
Det siste vil fortjene en lang applaus.
Dette innlegget sto først på forfatterens Facebook-side og er gjengitt med tillatelse.