Reagerer på nye og «oppsiktsvekkende signal» fra regjeringen: – Et sterkt og etterlengtet signal

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. mars 2023 | 04:35

Opposisjonen reagerer på nye og «oppsiktsvekkende signal» fra regjeringen om hvor smart det er å forsyne sokkelen med landstrøm.

I et skriftlig svar til Stortinget skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at kraft fra land ikke nødvendigvis er en «hensiktsmessig løsning». Han påpeker også at regjeringens «primære mål» er at kraften kommer fra et annet sted.

Han viser til at kraft fra land «innebærer store investeringer» og det er «store variasjoner» i gevinsten ved å forsyne plattformene med kraft fra land.

«Kraft fra land innebærer store investeringer, og det er betydelige variasjoner i både tekniske muligheter, kostnader og potensialet for utslippsreduksjoner knyttet til å forsyne ulike innretninger og landanlegg med kraft fra land. Kraft fra land vil derfor ikke være en hensiktsmessig løsning i alle tilfeller og noe regjeringen også i det videre vil vurdere fra sak til sak, slik det gjøres i dag».

«Regjeringens primære mål er at kraften som brukes for å elektrifisere produksjon på sokkelen også skal være produsert på sokkelen, noe som trolig vil være mulig i mye større grad om relativt kort tid,» skriver Vestre.

Ideen om å elektrifisere sokkelen er hovedstrategien for å halvere utslippene på sokkelen innen 2030.

Ifølge Dagens Næringsliv vil elektrifiseringen kreve 5,1 TWh innen utgangen av 2023. Planen er å dekke opp mot 15 TWh.

Rasmus Hansson i MDG kaller signalene fra regjeringen for «oppsiktsvekkende».

– Dette tyder på at regjeringen er på vei bort fra det ensidige kravet om å elektrifisere norsk sokkel, sier han, til NRK.

Frode Pleym i Greenpeace, mener dette er et sterkt og etterlengtet signal fra regjeringen.

– Vi kan ikke sløse bort landstrøm som trengs til husholdning, industri og omstilling på å #grønnvaske oljen, sier han, til NRK.

Også Sveinung Stensland fra Høyere, mener elektrifisering av sokkelen er en dårlig ide. Han peker på dårlig dokumentert miljøeffekt.

Rasmus Hansson oppfordrer regjeringen til å «komme helt ut av skapet» og gjøre det klart at oljebransjen selv må ta ansvar for å kutte utslippene sine.

Olje- og energiminister Terje Aasland har på sin side gjentatt at han «står fast på målene» i Hurdalsplattformen hvor det heter at regjeringen skal sørge for videre elektrifisering av sokkelen, men «i størst mulig grad med havvind».

Terje Aasland: Elektrifisering av sokkelen og oljenæringens framtid henger nøye sammen

mest lest