USA og allierte skal utvikle ny atomubåt – Kina advarer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. mars 2023 | 02:30

USA har gått sammen med Australia og Storbritannia for å sikre Vestens posisjon i Asia og Stillehavet.

Avanserte atomubåter ble det store temaet da USAs president Joe Biden var vert for et møte på en marinebase i San Diego, California, med regjeringssjefene i Storbritannia og Australia mandag.

Her ble de enige om å utvikle en ny type atomubåt for å styrke Vestens posisjon i Asia-Stillehavsregionen. Og for å motvirke Kinas økende innflytelse i regionen, opplyser en talsperson for den amerikanske regjeringen, ifølge AFP.

På møtet, i tillegg til Joe Biden, var den britiske statsministeren Rishi Sunak og Australias statsminister Anthony Albanese.

De tre landene ble forent i regi av det såkalte Aukus-samarbeidet. Aukus er en forsvarspakt mellom USA, Storbritannia og Australia, som ble grunnlagt i september 2021.

Biden understreket at båtene ikke ville ha atomvåpen og ikke ville sette Australias forpliktelse til å være et atomvåpenfritt land i fare.

Fra 2027 vil USA og Storbritannia basere et lite antall kjernefysiske ubåter på en RAN-base i Perth, Vest-Australia, før Australia kjøper tre amerikanske ubåter i Virginia-klassen tidlig på 2030-tallet – med opsjoner på å kjøpe to til.

Etter det er planen å designe og bygge en helt ny atomdrevet ubåt for den britiske og australske marinen, kalt SSN-AUKUS.

I tillegg til å utvikle en ny atomubåt, ble Australia og USA enige om å inngå en avtale om kjøp og salg av ubåter.

Australia vil skille seg ut fra andre land med atomdrevne ubåter ved ikke å ha egne atomvåpen eller atomkraftverk som kan forsyne ubåtene med brensel.

Allerede da Australia gikk inn i Aukus-samarbeidet, ble det annonsert at de ønsker å kjøpe atomdrevne ubåter fra USA.

Les også: Russisk diplomat: Kina og Russland vil svare NATO med militært samarbeid

Samtidig trakk australierne seg fra en avtale om å kjøpe dieseldrevne ubåter fra Frankrike. For en tid skapte dette en ganske anstrengt atmosfære mellom Frankrike på den ene siden og Aukus-landene på den andre.

Etter mandagens møte har regimet i Kina svart med en advarsel.

Beijing sa at USA, Storbritannia og Australia kunne starte et våpenkappløp med sine ubåtprosjekter.

– Vi oppfordrer USA, Storbritannia og Australia til å forlate den kalde krigens mentalitet og nullsumspill, til å respektere internasjonale forpliktelser i god tro og til å gjøre mer av det som bidrar til regional fred og stabilitet, sier mao Ning, talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, i en uttalelse.

Kina advarer USA: Vil ikke ha innblanding i forholdet til Russland

mest lest