Utfordringen med æresvold krever oppmerksomhet

Avatar photo
Mikael Stenberg
Fylkesleder i Akershus FpU
Publisert 14. mars 2024 | 07:48

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

I verdens rikeste land vokser problemet med æresvold. Akershus FpU krever intensivert innsats fra myndighetene for å bekjempe denne volden.

Det er med stor bekymring at vi i Akershus FpU ser den økende trenden med æresvold i enkelte av våre lokalsamfunn. Antall saker økte med nesten 30 prosent, bare fra 2022. Og tallene har tredoblet seg siden 2015. Politiet, media og samfunnet for øvrig har nylig avdekket alarmerende tilfeller av slik vold, som i stor grad rammer unge kvinner.

Enda mer bekymringsfullt er det at det ofte er deres nærmeste som står bak disse grusomme handlingene. Dette gjør det ekstremt vanskelig for de berørte kvinnene å stå frem og rapportere overgrepene, og dessverre virker det som om politiet og andre relevante instanser ikke alltid tar henvendelsene alvorlig nok.

Vi i Akershus FpU ønsker å rette en kraftig oppfordring til myndighetene om å intensivere innsatsen for å stoppe eller forhindre denne typen vold. Æresvold oppstår ikke uten videre, men har ofte røtter i kulturelle eller tradisjonelle normer fra opprinnelseslandet til de som utfører slike handlinger. Erfaringene våre viser at mange offentlige organer kvier seg eller unngår å ta tak i de negative sidene ved innvandring.

Derfor understreker Akershus FpU at både politiske myndigheter og samfunnet generelt må investere mer ressurser i å avdekke og bekjempe slik vold. Dette kan oppnås ved å nøye vurdere integreringsarbeidet som utføres og bedre oppfølging av kravene som må stilles til innvandrere. Det å ta ansvar og sette tydeligere krav til de miljøene som er berørt, er ofte den mest effektive måten å stanse æresvold på. Ved å unngå å kritisk vurdere eller adressere de negative aspektene ved innvandringen, gir vi miljøene som praktiserer æresvold bare større handlingsrom til å fortsette. En slik politikk sier Akershus FpU tydelig nei til.

Det er på tide at vi som samfunn står sammen for å beskytte de sårbare og bekjempe enhver form for vold, uavhengig av kulturell bakgrunn. Vi oppfordrer våre lokale myndigheter til å ta denne utfordringen på alvor og handle raskt og effektivt for å sikre trygghet og rettferdighet for alle våre borgere.

mest lest