Bønder melder seg ut av Sp i protest

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. april 2024 | 17:39

Det er misnøye i Landbruks-Norge mot regjeringen der deres «eget» parti sitter.

Nå har generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Anton Langeland, meldt seg ut av Senterpartiet. Han gjorde det sporenstreks da Sp gikk Høyre framfor mot SV for å få gjennomslag for nytt tallgrunnlag i jordbruket.

Nationen skriver at det nærmest gikk «sjokkbølger» gjennom Bonde-Norge da det torsdag kveld ble klart hvordan inntekten skal beregnes.

Regjeringen legger opp til at bønder skal jobbe 145 timer mer enn andre per årsverk.

Det reageres videre på at bondeinntekten skal justeres opp med 20 prosent før den sammenlignes med andre yrkesgruppers lønn. Årsaken er at regjeringen mener at ikke alle bønder optimaliserer inntektsmulighetene sine.

– Senterpartiet har svikta jordbruket. Nå fremstår de som en garantist for fremdeles underfinansiering av jordbruket, sier Langeland.

Han mener Sp «har solgt sjela si».

Dermed melder han seg ut. Og han får visstnok følge av flere, melder Nationen.

– Jeg er så sint, skuffa og lei meg. Jeg kjenner på en stor sorg over at jeg i går mista partiet mitt, sier lokalpolitiker og gruppeleder i Lesja Senterparti, Ellen Sørumgård Syse.

Hun melder seg også ut.

Nå varsles det stordemonstrasjon foran Stortinget.

«Regjeringa har sviktet! Ny stortingsmelding om opptrapping av bondeinntekta er basert på feil tall og luftpenger, og uten endring vil det svekke vår beredskap og sjølforsyning, og legge norsk landbruk i grus. Nå tar vi til gatene.»

Det skriver Norsk bonde- og småbrukarlag på Facebook.

Markeringen er planlagt 17 og 18 april. Da skal Stortinget diskutere saken.

mest lest