Kjære Ursula, 

Avatar photo
Owe Ingemann Waltherzøe
Partlleder, Det norske industripartiet (DNI)
Publisert 14. april 2024 | 19:20

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

På vegne av Det norske industripartiet, DNI takker vi for invitasjonen til å knytte oss enda tettere til ditt europeiske kraftmarked via deres energiunion, ACER. 

Vi må dessverre i all ærbødighet pent takke nei. Albert Einstein sa noe slikt som at definisjonen på galskap er å gjenta samme feilen gang på gang og forvente et annet resultat. Vi i Norge tar denne usedvanlige kloke mannens råd til etterretning og ønsker ikke å gjenta feilen fra 2018.

Kjære Ursula, du fortjener en forklaring etter å ha blitt forsynt med lovnader fra våre kjære utskremte politikere og halvbyråkrater som per desember ikke hadde nok kompetanse til å kunne love,

Tilgi dem for de vet ikke bedre.

Vi beklager på det sterkeste dersom dette oppfattes som at våre oppdrettspolitikere i regjering har holdt dere for narr. Det har antagelig ikke vært deres intensjoner, de vet ikke bedre og visste ikke bedre. 

Som du sikkert vet har Norge vært en del av diverse unioner sammenhengende i ca 500 år de siste 600 årene. I denne tiden lærte vi å sette tæring etter næring og bittert fikk vi erfare hvordan det er å være en råvarekoloni for land som ikke bryr seg nevneverdig om avkroken de eide. For litt over 100 år siden sleit vi oss imidlertid løs fra unionens klamme lenker og det tok oss ca 60- 70 år på å bli verdens rikeste land, verdens beste land å bo i, verdens mest generøse land som gir mest pr innbygger til land vi så inderlig vel forstår hvordan de har det i fattigdommen og armoden.

Vi i Norge tok et valg rett etter løsrivelsen og i de neste 60 årene valgte vi å satse på vannkraften i et nærmest helelektrisk samfunn basert på evigvarende fornybar energi kilde, vann.

Samtidig satset du og dine på olje-, gass- og kullkraftverk i tillegg til atomkraftverk. Det norske spleiselaget har pågått i flere generasjoner og folket i Norge eier selv vannkraften. 

Derfor er dere i en situasjon diametralt forskjellig fra Norge og vi kan dessverre ikke sette oss selv tilbake flere tiår ved å koble oss tettere til et umettelig europeisk marked der Norges bidrag blir som musepiss i deres mektige elv Donau, å regne.

Vi skal passe oss vel for å være etterpåkloke, vi har og har hatt vår del av håpløse politiske vedtak. Ett av dem er elektrifisering av norsk sokkel og å kjøpe balansekrafta vi trenger til det fra dere. Men vi må si at vi hevet og hever fortsatt oppgitt på øyebrynene når vi leser at dere stenger kjernekraftverk etter kjernekraftverk midt i en periode der deres marked skriker etter mer kraft. Dette uten å ha på plass erstatningskraft? Hva driver dere med?

Vi kan imidlertid tilby hele EU å øse av vår «sareptas kompetansekrukke» som nå renner over av gode råd og teknologiske løsninger i våre forsknings og utviklings miljøer. Dere i Tyskland har selv mye vannkraftverk som trenger oppgradering, her har vi skovlehjul og mye teknologiske løsninger på styringssystemer. Dere kan også, mot betaling i norske kroner selvsagt, også få tilgang til vårt verdensledende forskningsmiljø på vannkraftverk ved SINTEF og NTNU. Det er bare å si fra.

Vi vil selvsagt ikke fysisk kappe kablene som går til ditt europeiske kraftmarked. Men kablene og vannmagasinene vil bli gjenstand for en strengere regulering. Du kjenner sikkert til at når du er ute på dine veldig mange fossile flyturer i inn- og til utlandet, sier kabin personalet; «Dersom trykket i kabinen synker vil det komme til syne oksygenmasker. Ta på deg egen maske før du hjelper medpassasjerer».

Vi i Norge har litt problemer med å tilpasse «oksygenmasken» vår. Rett og slett fordi vi har oppdrettspolitikere uten kompetanse fra arbeidslivet og som derfor lever i den villfarelsen at vi kan og skal være Europas grønne batteri. Dessverre er det ikke slik det virker. 

Kanskje har olje- og energiministeren solgt inn litt vel mye energi relativt til hva vi i Norge egentlig er i stand til å levere. Vi skal i svært nær fremtid, medio september 2025…etter valget, ikke eksportere en eneste kilowatt/h før vi har tatt på egen oksygen maske, dvs forsynt eget kraftmarked med billig strøm priset i vårt eget kraftmarked der maksprisen blir et sted mellom 2 til 3 x produksjonskostnaden.

Dette er en form for ivaretakelse av eget marked, industri, landbruk, næringsliv og befolkningen generelt. Særlig vi i Norge, vet at dere har lang erfaring med å ivareta egeninteresser og skal ikke kjede deg med argumentene for. Vi regner med at du har stor forståelse for den tankegangen.. 

Vi kommer gjerne tilbake til at vi i Norge skal etablere flere gasskraftverk i stedet for å sende gassen til dere, der deres gasskraftverk lager strøm som dere så har tenkt å selge til Norge med europeiske priser. Vel og merke etter at vi har elektrifisert norske olje og gassplattformer. Vi velger å tenke at kortreist er det beste for miljøet og ikke minst fornuften. 

Men vi vil selvsagt vurdere å selge ferdig videreforedlet kraft om det er behov, dette skal vi nok bli enige om kjære Ursula.

Avslutningsvis vil vi også med dette varsle at vi trer helt ut av ACER og EØS avtalen så raskt som mulig etter valget i 2025, dersom velgerne i Norge gir oss i DNI den nødvendige tilliten. 

Forskjellen på oss og de politikerne du og dere er vant til fra Norge, er at vi har krav om at alle våre tillitsvalgte på Stortinget skal ha arbeidslivserfaring og dermed vite hva de snakker om. 

Best regards

DNI, Det norske industripartiet. 

(Innlegget er oppdatert 15.04. kl 16:39)

mest lest