SV vant frem: Mer av sokkelen elektrifiseres

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. juni 2023 | 08:26

Selv regjeringen innrømmer at havvind blir dyrere og vil kreve enorme subsider. Tallet er opp fra 15 til 23 milliarder på kort tid. Men også det vil bli altfor lavt, tror mange.

For et par dager siden gikk Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland ut og var entusiastisk over havvind likevel. De «helt overbevist» om at havvind blir konkurransedyktig.

Trolig hadde de behov for å si det, siden budsjettavtalen med SV like etter skulle presenteres, Og SV har fått gjennomslag for økt havvindsatsning og for ytterligere elektrifisering av norsk sokkelt. Sistnevnte skaper behovet for førstnevnte.

Da regjeringspartoet og SV presenterte revidert nasjonalbudsjett i Stortinget torsdag, ble det varslet at de går videre havvindplanene, til tross for kostnadsøkningene og usikkerheten om hvor dyrt og subsidiekrevende det blir.

– Vi har en felles ambisjon og mål om at elektrifiseringen skal gjennomføres med havvind, sier finanspolitisk talsperson i SV Kari Elisabeth Kaski til Klassekampen.

Equinor la nylig sine havvindplaner for Trollvind i skuffen. Nå vil SV ha mer tvang overfor oljebransjen.

Aps finanspolitisk talsperson Eigil Knutsen sier de tre partiene er enige om at elektrifiseringen skal skje med strøm fra havvind, selv om prisene er høye. Han vil ikke si noe om hvordan de skal få det til.

– Subsidiesluk

Finanspolitisk talsperson i Frp Hans Andreas Limi er kritisk til å elektrifisere sokkelen med strøm fra havvind.

– Dette vil jo bli et subsidiesluk, og en elektrifisering ved hjelp av havvind vil kunne koste i alle fall hundre milliarder kroner i subsidier, sier han.

Dersom oljeselskapene skal bygge havvind, må det være fordi de selv mener at det lønner seg, sier Limi.

mest lest